Çarşamba, Aralık 25, 2024

“Sanayicinin rekabet gücü azalıyor”

Yorgancılar, Türkiye’nin ekonomik büyümesi için üretim ve yatırımı teşvik eden politikalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi 

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) aralık ayı olağan meclis toplantısı EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu başkanlığında İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda EBSO’nun 2025 yılı bütçesi 299 milyon 500 bin TL olarak kabul edildi. Yılın son meclis toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, yüzde 13’lük kur artışıyla ayakta kalmanın mümkün olmadığını ifade etti. Kur politikasının ihracat üzerindeki etkisini eleştirerek sanayicilerin rekabet gücünün azaldığını söyleyen Yorgancılar, “Bu kur artışlarıyla ihracatta rekabet edebilme şansımız yok. İzmir’de de Konya’da da durum aynı. Bütün illerimizde sıkıntı aynı. Enflasyonist süreçten enflasyonu aşağı düşürmek gayesiyle satın almanın kısılması politikası sonucunda beklenen sonuç da buydu ama bu kadarını beklemiyorduk” diye konuştu.

Yorgancılar, “İflas veren konkordatoları üzülerek duyuyoruz. İhracat yılın ilk 10 ayında yüzde,1 artışla 216 milyar dolar oldu. Bütçe açığı yaklaşık yüzde 40 olarak artarken cari açık yüzde 90 oranında geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervleri 160 milyar dolara ulaştı.  Mecburi üretim ve yatırımın önünü açacak olan her türlü desteğe bu dönemde çok daha fazla ihtiyaç var” dedi.


“KOBİ’ler finansmana erişimde zorluk yaşıyor”

Yorgancılar, enflasyonu düşürmeye yönelik politikaların beklenenin ötesinde bir yük getirdiğini belirtti. Türkiye’nin ekonomik büyümesi için üretim ve yatırımı teşvik eden politikalara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Yorgancılar, sanayicinin yaşadığı sorunların çözümünün elzem olduğunu ifade etti. Özellikle kredi faizlerinin yüzde 50’ler seviyesinde olduğunu hatırlatarak, KOBİ’lerin finansmana erişimde zorluk yaşadığını dile getirdi. Bu durumun ülke büyümesine olumsuz yansıdığını belirten Yorgancılar, sürdürülebilir büyümenin imalat sanayindeki güçlenmeyle mümkün olduğunu vurguladı.

Sanayideki makine ve teçhizat yatırımlarının çeyrek bazda oldukça gerilediğini dile getiren Yorgancılar, “Üçüncü çeyrekte daralma yaklaşık yüzde 9’a yaklaşmış durumda. Yani reel sektörün yatırımlarını askıya aldığı ve işletmeyi döndürme derdine düştüğünü söylemek yanlış olmayacaktır” dedi.


“Yeniden değerleme oranı 2024 için %43,93 oldu”

Yapılan son mevzuat düzenlemelerinden bazılarını hatırlatan Yorgancılar, ‘Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre, yeniden değerleme oranı 2024 yılı için yüzde 43,93 oldu. Türkiye, karşılıklı ticaret ve taşımacılığı kolaylaştırmak amacıyla, Letonya, İtalya, KKTC ve Ukrayna ile anlaşma imzaladı. Tütün ithali, sadece tütün mamulleri üreten firmalar ve tütün işleme tesisi bulunanlar tarafından yapılabilecek. SGK ile ilgili kanun teklifinde; düzenli prim ödemesi yapan işverenlere uygulanan “beş” puanlık işveren sigorta payı indirimi, 2026 yılı sonuna kadar uygulanacak. Sonra dörde indirilecek. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinde yapılan değişiklik ile kurum kazançlarında uygulanan istisna oranı yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşürüldü. Bu değişiklik, şirketlerin vergi planlamalarını ve mali yapılarını doğrudan etkileyebilir. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçişle ilgili yaşanan yoğunluk nedeniyle, sisteme kayıt tarihi 31 Ocak 2025 olarak yenilendi” dedi.


“Vergi istisnasının kaldırılması yanlış bir uygulama”

İnşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen işlerde yapı denetim firmasının yapı sahibi tarafından belirleneceğini ifade eden Yorgancılar, “500 metrekareyi geçen tüm işlerde ise şehirdeki toplam yapı denetim kuruluşu sayısına göre bakanlık tarafından belirlenen en fazla 2 yapı denetim kuruluşundan biri ile anlaşma sağlanacak. BDDK, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında ticari krediler için uyguladığı yüzde 200 risk ağırlığını, şirketlerin kredi notuna göre yüzde 20, yüzde 50 veya yüzde 100’e düşürecek. Ticari krediler adına olumlu bir gelişme. Serbest Bölgelerde, 1 Ocak’tan itibaren yurtiçine satışlarda vergi istisnasının kaldırılacak olmasını, yatırımlara ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde oldukça yanlış bir uygulama olarak görüyor ve hayata geçirilmemesini diliyorum. Diğer yandan, e-ticaretin payını nasıl artırırız diye uğraşmamız gerekirken, 1 Ocak itibariyle e-Ticaret sitelerindeki satışlara yüzde 1 stopaj geldi. Oran küçükmüş gibi görünse de mantık yanlış. Bu tür uygulamalar ne yazık ki, ticarete zarar veriyor” diye konuştu.

Fotoğraflarla Cumhuriyetin Meslek Okulları Sergisi açıldı

Meclis toplantısı öncesinde ise Doğuş Üniversitesi, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu iş birliği ve Sağlam Metal San. ve Tic. A.Ş. firmasının koleksiyonuyla oluşturulan ‘Fotoğraflarla Cumhuriyetin Meslek Okulları Sergisi’ninaçılışı İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Serginin açılış konuşmalarını EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan, Doğuş Üniversitesi Türk Dili ve İnkılap Tarihi Birim Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hakan Kaya ve Sağlam Metal Kültür Programları Yöneticisi Ömer Faruk Arslan yaptı.

Meslek okullarının önemine vurgu yapılan sergide, Cumhuriyet döneminde mesleki eğitim politikalarına dikkati çekildi. Cumhuriyet’e ve o dönemdeki eğitim yapısına değinen Özpoyraz, “Titizlikle yapılan arşivin Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının ve teknik personelin karşılanması için meslek okullarının ve kız çocuklarının yanı sıra öğrencilerin eğitimine dikkati çekiliyor” diye konuştu.

“İşsizlik değil mesleksizlik var”

Yorgancılar ise yaptığı konuşmada, “İyi yetişmiş bir elemanın, nerede çalışacağını bildiğinde işsiz kalması söz konusu olamaz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün meslek liselerinin öncesinde kurulan Köy Enstitüleri devam etseydi, bugün süreç böyle olmazdı. İşsizlik değil mesleksizlik vardır. Mesleği olan birinin işsiz kalması söz konusu değil. Ülkemiz üniversiteler ortamına dönüştü. Üniversitelerin varlığı elbette önemli, ama birçok bölümden mezun olanlar kendini okudukları bölümün karşılığı olmayan bir iş gücünde buluyor. Okullarımızdaki eğitim ezbere dayalı. Kırığı olmayan öğrenciye neden mesleğini bilmediği sorulmuyor. Ama notlarında kırık yoksa başarılı bir öğrenci olduğu anlatılıyor. Bu ezberci eğitim sisteminden vazgeçilmediği sürece değişen bir şey olmayacak” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM