Pazar, Ocak 5, 2025

EKK’da gündem bölgesel kalkınma

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) 2024 yılının onuncu ve son toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Şanlıurfa’da gerçekleşti. Toplantıda, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2024-2028) çerçevesinde bölgelerin küresel rekabet gücünün artırılmasını, bölgeler arası gelişmişlik farklarının en aza indirilmesini ve deprem sonrası toparlanmayı sağlayacak politikalar ele alındı.

EKK toplantısının ardından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Küresel ekonomide jeopolitik gerilimlerin devam ettiği, korumacılık eğilimlerinin arttığı ve belirsizliklerin sürdüğü bir yılı geride bırakıyoruz.  Bu küresel konjonktürde 2023 yılında uygulamaya başladığımız ekonomi programını etkin bir koordinasyon içinde yürütüyoruz” denildi. 


Uluslararası rezervler rekor seviyeye yükseldi

Program sayesinde enflasyonda düşüş başladığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Ekonomide yeniden dengelenme sağlandı, cari açık önemli ölçüde azaldı. İşsizlik oranı tek haneli seyrederken istihdam tarihi yüksek seviyelere ulaştı. Uluslararası rezervler rekor seviyeye yükseldi. Ülke risk primi düştü, dış borçlanma maliyetleri geriledi, bankaların ve reel sektörün daha uygun koşullarla dış finansmana erişimi arttı. Makro finansal istikrar güçlendi. TL’ye  güven pekiştirildi. Deprem yaraları sarılırken bütçe açığı azaldı, mali disiplin güçlendi. Ülkemizin gri listeden çıkma süreci tamamlandı. Ülkemiz 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan 2 kademe birden kredi notu artırımı alan tek ülke oldu.”


Bölgelerin potansiyellerini en üst seviyede kullanmalarını hedefliyoruz

Programın, fiyat istikrarının tesisi ve yapısal dönüşümü hızlandırmak için sağlam bir zemin oluşturduğu belirtilen açıklamada, “Yapısal reformları bir takvim çerçevesinde hayata geçirmeye devam ediliyor. Ülkemizin rekabet gücünü ve büyüme potansiyelini daha da artırmak için bölgesel kalkınma olmazsa olmaz bir unsurdur. Bu amaçla uygulayacağımız kalkınma politikalarıyla bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılarak sosyal refahın tüm ülkeye daha dengeli yayılmasını ve bölgelerin potansiyellerini en üst seviyede kullanmalarını hedefliyoruz. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) yarattığı refahla ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli bir bölgesel programdır. Bugün açıkladığımız yeni GAP Eylem Planı ile bölgede tarımsal sulama yatırımları tamamlanacak, akıllı tarım uygulamalarına geçilecek, kırsal ekonomiler çeşitlendirilecek, turizm odaklı büyüme sağlanacak, emek yoğun sektörlerde yatırımlar teşvik edilecek.  Önümüzdeki dönemde başta ulaşım, sanayi, turizm ve lojistik sektörlerinde olmak üzere bölgesel kalkınma programlarını bütüncül bir bakış açısı ve ilgili kurumlarımızın iş birliğiyle hayata geçirmeye devam edeceğiz” denildi. 


Yatırım, üretim ve istihdamı artıracak projeler değerlendirildi

Öte yandan EKK toplantısında; Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2024-2028) çerçevesinde bölgelerimizin küresel rekabet gücünün artırılmasını, bölgeler arası gelişmişlik farklarının en aza indirilmesini ve deprem sonrası toparlanmayı sağlayacak politikalar, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sunacak, yatırım, üretim ve istihdamı artıracak proje konuları değerlendirilmiş, bu kapsamda atılabilecek ilave adımlar istişare edildi.  GAP bölgesindeki sulama yatırımlarındaki mevcut durum gözden geçirilmiş, önümüzdeki süreçte sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştıracak ve bölge kalkınmasında tarımın itici güç olmasını sağlayacak tedbirler değerlendirildi. Sosyal refahın güçlendirilmesi ve enflasyonla mücadele kapsamında gıda üretiminin artırılmasının önemi vurgulanmış, kamu yatırım öncelikleri başta olmak üzere bu alanda atılacak adımlar, Suriye’de yaşanan son gelişmelerin dış ticaretimiz üzerine olası etkileri değerlendirilmiş ve yeni dönemde izlenmesi gereken politikalar ele alındı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM