Perşembe, Mayıs 1, 2025

TÜRKONFED’den Pakistan ile ekonomik iş birliği

Türkiye’deki işletmelere insan hakları ve çevresel durum tespiti (HREDD) alanında bilgi, danışmanlık ve eğitim hizmetleri sağlamak üzere Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GIZ) iş birliği, Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) finansal desteği ile hayata geçirilen Sorumlu İşletmeler Destek Merkezi (Responsible Business Helpdesk / RBH Türkiye) birinci faaliyet yılının son etkinliğini İstanbul’da gerçekleştirdi. Türkiye ve yurt dışından kamu, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı RBH Türkiye Yıl Dönümü etkinliğinde ayrıca TÜRKONFED ile Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FPCCI) arasında iş birliği mutabakat zaptı imzalandı.


Veral: Çevremizdeki yapısal risklere odaklanmalıyız

Sürdürülebilir büyüme ve insan haklarına saygının yeni nesil rekabetçiliğin temel koşullarını oluşturduğunu söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Serpil Veral, “Ülke ekonomisinin merkezi konumundaki İstanbul, Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 50’sini gerçekleştiriyor. Ayrıca AB ile en yoğun ticari entegrasyona sahip bölgemiz. Dolayısıyla İstanbul, ülke ekonomisinde topyekün iyileşme için de tetikleyici, birleştirici ve öncü olma görevini sırtlanabilir. Ancak özellikle son 10 yılda İstanbul’un rekabetçilik skorlarındaki dalgalı gidişat, bize açık bir mesaj veriyor. Gücümüzü sürdürülebilir kılmak için kendi iç dinamiklerimizin yanı sıra çevremizdeki yapısal risklere de odaklanmalıyız. Bölgeler arasındaki kalkınma farklarının kapanması için İstanbullu işletmelerin Türkiye’nin farklı bölgelerine sadece mal değil; bilgi, tecrübe ve sorumlu işletme kültürü de taşıması gerektiğini düşünüyoruz. Anadolu’nun büyümesi, İstanbul’un da dayanıklılığını artırır” dedi. 

23 Nisan’da Silivri merkezli yaşanan depremin Türk ekonomisinin ne kadar kırılgan olduğunu gösteren bir stres testi olduğunu ifade eden Veral, şöyle devam etti; “İstanbul, Türkiye’nin toplam GSYH’sinin yaklaşık yüzde 30’unu üretiyor. Bu bölgedeki ekonomik, lojistik ve finansal yoğunlaşma, olası afetlerin ulusal ekonomi üzerindeki etkisini de artırıyor. Dolayısıyla İstanbul’un sorumluluğu, liderlik etmenin ötesine geçerek birlikte büyümeyi mümkün kılıyor.”


Graf: Sorumlu ekonomi etik değerlere dayanır

Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Başkonsolos Yardımcısı ve Maslahatgüzar Martin Graf ise, “Sorumlu bir ekonomi, etik değerlere dayanan bir ekonomidir. Bu modelde şirketler hala kar etmeyi ve büyümeyi hedefler. Ancak bunu insan onuruna saygı göstererek, adaleti gözeterek ve gezegenimizi gelecek nesiller için koruyarak yaparlar” açıklamasında bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM