TÜİK tarafından nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 37,86 olarak hesaplandı. Yİ-ÜFE ise, yıllık yüzde 22,50 artarken, aylık yüzde 2,76 yükseldi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı nisan ayı tüketici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE), 2025 yılı nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3 artış kaydetti. TÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,86 artış gösterirken, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13,36 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 48,73 yükseldi.
TÜFE’de, 3 ana harcama grubunun yıllık değişimlerine bakıldığında, en yüksek artış yüzde 74,07 ile konutta gerçekleşti. Onu yüzde 36,09 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 22,76 ile ulaştırma takip etti. İlgili ana grupların yıllık değişime olan etkileri ise konutta yüzde 9,98, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 9,21 ve ulaştırmada yüzde 3,84 oldu. En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun aylık değişimlerinde de ilk sırayı yüzde 4,66 artışla konut aldı. Onu yüzde 3,80 artışla ulaştırma ve yüzde 2,01 artışla gıda ve alkolsüz içecekler izledi. İlgili ana grupların aylık değişime olan etkileri ise konutta yüzde 0,74, ulaştırmada yüzde 0,57 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,51 oldu.
Yİ-ÜFE nisanda %2,76 arttı
TÜİK, 2025 yılı nisan ayı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ni de (Yİ-ÜFE) yayımladı. Buna göre, Yİ-ÜFE 2025 yılı nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,76 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,50 artış gösterdi. Ayrıca bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10,19 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 32,65 artış kaydedildi. Sanayinin dört sektöründe en fazla artış yüzde 58,14 ile su temininde gerçekleşti. Onu yüzde 29,59 ile taş ocakçılığı, yüzde 22,65 ile imalat ve yüzde 14,45 ile gaz üretimi ve dağıtımı takip etti. Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 3,47 artış, imalatta yüzde 2,85 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 1,36 artış ve su temininde yüzde 2,01 artış olarak tespit edildi.

“Temmuzda kiralarda normalleşme bekliyoruz”
Bir televizyon kanalında enflasyonla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına ilişkin, “Bu sene enflasyonun, Merkez Bankası’nın hedef tahmini olan yüzde 19-29 aralığında kalması ihtimalini oldukça yüksek görüyoruz. Temmuz ayındaki kira düzenlemelerinin enflasyonu düşüreceğini öngörüyor. Temmuz ayından sonra bir normalleşme bekliyoruz. Yıl sonunda yıllık enflasyonun yüzde 30’un altına ineceğini öngörüyoruz” dedi. Şimşek, enflasyonun 2023’te yüzde 65’ten yüzde 44’e gerilediğini, 2025’te ise yüzde 20’li seviyelere ineceğini belirtti. Ekonomik programın çalıştığını vurgulayan Şimşek, cari açıkta sürdürülebilirlik sağlandığını ve Kur Korumalı Mevduat’tan çıkış sürecinin başarıyla ilerlediğini ifade etti.
Kararlılıkla uygulanan ekonomi programı
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kararlılıkla uygulanan ekonomi programı sayesinde dezenflasyon sürecini tesis etmeye devam ettiklerini belirtti. Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti: “Tüketici enflasyonu nisan ayında yıllık yüzde 37,9 seviyesine gerileyerek, dezenflasyonun başladığı 2024 yılı haziran ayından bu yana 37,6 puan ile kesintisiz düşüşünü sürdürmektedir. Nisan ayında gıda grubunda işlenmemiş gıda fiyat artışlarında belirgin düşüş görülürken, kira enflasyonu oranında gerileme yılın başından bu yana devam etmektedir. Yurt içi üretici fiyatları nisan ayında yüzde 2,8 oranında artmış, yıllık enflasyon 2024 yılı haziran ayından bu yana 35,2 puan düşerek yüzde 22,5 olarak gerçekleşmiştir. Üretici enflasyonunda gözlenen görece düşük seyir, tüketici fiyatlarını da olumlu yönde etkilemektedir.”

“İstikrarlı gerileme trendi devam ediyor”
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat sosyal medya hesabında, “TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı verileri, enflasyonla mücadelede başarılı bir dengeleme ve aşağı doğru istikrarlı bir gerileme sürecinin devam ettiğini göstermektedir. Geçtiğimiz nisan ayında özellikle küresel ticaretteki belirsizliklerin dünya piyasalarında meydana getirdiği büyük çalkantılar, mevsim geçişi olan bu ayda zirai don afetinin de etkisiyle gıda ürünlerinin fiyatlarında yaşanan düzeltme, giyim ve ayakkabı gibi mevsimsel ürünlerde sezon başı olması nedeniyle fiyat artışları olması gibi olumsuz etkilere rağmen, TÜFE aylıkta yüzde 3 ve TÜFE yıllıkta yüzde 37,86’lık nisan verisi, enflasyondaki istikrarlı gerileme trendinin devam ettiğini göstermektedir” açıklamasında bulundu.