Perşembe, Mayıs 29, 2025

G7’den ticaret dengesizliklerine müdahale kararı

Dünyanın en zengin yedi demokrasisi, görüş ayrılıklarına rağmen ortak bir bildiri yayımlayarak, küresel ticaretteki ‘dengesizlikleri’ hedef alacaklarını duyurdu

NAZ TÜKEL

Kanada’nın ev sahipliğinde gerçekleşen G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısından beklenmedik bir uzlaşı çıktı. Görüş ayrılıklarına rağmen taraflar, küresel ticaretteki ‘piyasa dışı uygulamalara’ karşı birlikte hareket etme konusunda anlaştı. Bildiride Çin’in adı geçmese de kullanılan ifadeler, Pekin’in ihracat sübvansiyonları ve döviz politikalarına dolaylı bir gönderme niteliği taşıyor.

Reuters’ın 23 Mayıs tarihli haberine göre; toplantının ardından konuşan Kanada Maliye Bakanı François-Philippe Champagne, “Karşı karşıya olduğumuz en acil küresel konularda ortak bir zemin bulduk. Bu G7’nin birlik içinde olduğuna dair güçlü bir mesajdır” dedi.

Toplantı öncesinde, ABD’nin ticaret tarifelerine dair anlaşmazlıklar ve Washington’ın Ukrayna’daki savaşı ‘yasa dışı’ olarak tanımlamaya isteksizliği nedeniyle ortak bir bildiri yayımlanıp yayımlanmayacağı belirsizdi. Ancak üç gün süren görüşmelerin ardından yayımlanan nihai belgede hem iklim değişikliğiyle mücadeleye dair ifadeler çıkarıldı hem de serbest ticarete yönelik geleneksel savunular yer almadı.

Ukrayna savaşı ise önceki G7 belgelerine kıyasla daha yumuşak ifadelerle anıldı. Bildiride, Rusya’nın ‘devam eden acımasız savaşı’ kınanırken, ateşkes çabalarının başarısız olması durumunda yeni yaptırımların gündeme alınabileceği belirtildi.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, görüşmelere dair ,“Hiçbir büyük anlaşmazlık yaşanmadı, her şey gayet iyi geçti” ifadelerini kullandı. Almanya Maliye Bakanı Lars Klingbeil ise ticaret anlaşmazlıklarının ‘bir an önce çözülmesi gerektiğini’ vurguladı: “Dünya ekonomisi bu tarifelerin yükü altında eziliyor.”

Fransa Maliye Bakanı Eric Lombard ise daha diplomatik bir tonla, “Her konuda uzlaşamasak da her şeyi konuştuk” dedi.

G7 ülkeleri, küresel ticaret dengesizliklerine neden olan ‘piyasa dışı uygulamaları’ izleyeceklerini duyurdu. Her ne kadar Çin doğrudan anılmasa da bu ifadeler, Pekin’in uluslararası rekabette avantaj sağlamasına neden olan ihracat teşvikleri ve döviz müdahalelerini işaret ediyor.

Toplantıya ev sahipliği yapan Kanada, özellikle ABD’nin uygulamaya koyduğu yüzde 25’lik çelik ve alüminyum tarifelerinden muaf tutulmak istiyor. Champagne, bildiride tarifelere değinilmemesini önemsememekle birlikte, konunun toplantı boyunca gündemde olduğunu söyledi: “Büyümeyi ve istikrarı desteklemeye çalışıyoruz. Bu bağlamda tarifeleri görmezden gelmemiz mümkün değil.”

Çin’in Ottawa Büyükelçiliği ise G7 açıklamasına dair yorum yapmayı reddetti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM