Çarşamba, Temmuz 2, 2025

“Petrokimya tesisi yatırımları desteklenmeli”

Plastik mamul sektörünün yıllardır dış ticaret fazlası verdiğini söyleyen Celalettin Üzümcü, 2024 ithalatın 4 milyar dolar, ihracatın 7,5 milyar dolar olarak gerçekleştirildiğini belirtti

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Diğer Plastik Ürünleri Sanayi Meclis Komitesi Üyesi Celalettin Üzümcü, Türkiye’de daha fazla petrokimya tesisi oluşması için yatırımların desteklenmesi gerektiğini söyledi. EBSO’nun haziran ayı meclis toplantısında konuşan Üzümcü,

 “2024 yılı ortasında yayımlanan verilere göre, Avrupa genelinde 415 adet petrokimya tesisi bulunuyor.  Bu tesislerin toplam kapasitesinin yüzde 57’sini Almanya, Hollanda ve Belçika’da kurulan tesisler oluşturuyor.  Bu anlamda Türkiye’de daha fazla petrokimya tesisi oluşması için yatırımların desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz. Sektöre başladığımda İran’da bir tane petrokimya tesisi vardı. Mısır’da da bir tane mevcut petrokimya tesisi bulunuyordu. Şu anda İran’da 6, Mısır’da 4 tane mevcut petrokimya tesisi var” dedi.


Sektörden ekonomiye 41 milyar dolar katkı

Celalettin Üzümcü, 2023 yılında Türkiye’de plastik mamul üretiminin 9 milyon 100 bin ton iken 2024’te 9 milyon 900 bin tona çıktığını ifade etti. Ortalama değerler dikkate alındığında sektörün 2024 yılında ekonomiye katkısının 41 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Üzümcü, “Bir önceki yıla göre 3 milyar dolarlık bir büyüme sağlandı. 2024 yılında gerçekleştirilen 9 milyon 900 bin ton üretimin sektör bazında kırılımı; ambalaj sanayi yüzde 40, yapı ve inşatta yüzde 22, elektrik ve elektronik yüzde 10, tekstil yüzde 7, otomotiv yüzde 6 ve tarımda yüzde 5 olarak gerçekleşti” ifadelerinde bulundu.

Plastik mamul sektörünün yıllardır dış ticaret fazlası verdiğini vurgulayan Üzümcü, “2024 yılında gerçekleştirilen yaklaşık 4 milyar dolarlık ithalata karşılık 7,5 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye ekonomisine 3,5 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlası yarattı. 2024 yılında Türkiye’nin genel dış ticaret hacmine baktığımızda 2024 yılında gerçekleşen 262 milyar dolarlık ihracata karşılık 344 milyar dolarlık ithalat gerçekleşti. 82 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı oluştu. Bu anlamda plastik mamul sektörünün ülkenin dış ticaretine olumlu katkısı yadsınamaz noktada” dedi.


Plastik mamul üretimi yıllık 10 milyon ton

Plastik sektörünün Türkiye’nin genel dış ticaret dengesine olumlu yönde katkı bulunduğuna dikkat çeken Üzümcü, eleştirilmesi gereken noktanın birim fiyatlar olduğunu belirterek, ihracat ve ithalattaki ürün birim fiyatları arasındaki farka değindi. Üzümcü, “Türkiye’nin plastik mamul üretimi yıllık 10 milyon ton seviyesinde. Ancak üretim için ihtiyaç duyulan ham maddenin ne yazık ki sadece 2 milyon 600 bin tonu yurt içinde üretilirken kalan kısmı ithal ediliyor. 2024 yılında toplam 8 milyon 600 bin ton plastik ham madde ithalatı yapıldı ve bunun için yaklaşık 12 milyar dolarlık yurt dışına ödeme yapıldı” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM