Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Bakan Kacır, Kilis’te GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı destekleriyle hayata geçirilen, tekstilden kültür turizme, tarımsal altyapıdan gıda sanayine ve sosyal girişimciliğe uzanan geniş bir yelpazede 12 yeni projenin açılışını yaptı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi eliyle hayata geçirilecek 4 projenin de imza törenine katıldı. Bakan Kacır, girişimcilere müjde vererek, ‘Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN)’ kapsamında, 15 kalkınma ajansının 600 milyon TL tutarındaki teklif çağrılarını ilan ettiğini duyurdu.
Bakan Kacır müjde vermek istediğini söyleyerek, “Güzel bir müjdeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) kapsamında, 15 Kalkınma Ajansımız, 600 milyon TL tutarındaki teklif çağrılarını ilan ediyor. Kilis’imizde yer alan girişimciler ile kooperatifler ve üretici birliklerinin de yararlanabileceği Hızlandırıcı Hibe Desteği Programları ile yeşil dönüşüme öncülük edecek ve yeni istihdam oluşturacak iş fikirleri hayata geçecek. Bu kapsamda, proje başına 2 milyon lira destek sunacağız. Şehrimizi önümüzdeki dönemde yeni eser ve hizmetlerle donatmayı sürdüreceğiz. Kilis’i Türkiye Yüzyılında yeni projeler ile taçlandıracağız” dedi.
KOBİ’lere can suyu
KOBİ’lere can suyu olmaya devam edeceklerini belirten Kacır, “2002 öncesinde Kilis’te KOSGEB desteklerinden yararlanmış işletmemiz yokken son 23 yıl içinde 3 bin 222 KOBİ’mize 678 milyon lira destek verdik. Şehrimizde gerçekleşecek yatırımlar için 262 teşvik belgesi düzenledik. 31 milyar lira sabit yatırımın ve 8 bin 500’den fazla istihdamın önünü açtık diye konuştu. Bakan Kacır 29 Mayıs’ta Cumhurbaşkanının kararıyla yeni teşvik sisteminin yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Yeni modelimizde sektörel ve bölgesel teşvikler kapsamında; Kilis’te yapılacak imalat sanayi yatırımlarında istihdam edilecek çalışanların SGK işveren paylarını 12 yıl boyunca Bakanlığımız karşılayacak. 10 yıl süreyle de çalışanlarımız için sigorta pirimi desteği sağlıyoruz. Şehrimizde yapılacak imalat sanayi yatırımlarında kullanılacak krediler için 24 milyon liraya kadar, 11,5 puan faiz/kar payı desteği sağlayacağız.”
Vergi indirimleri ve muafiyetlerinden de bahseden Bakan Kacır, “Yatırımın niteliğine göre yüzde 30’a varan yatırıma katkı oranı ile vergi indirimleri sunacağız. Yatırım makinelerinde KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetleri sağlayacağız. Yeni teşvik sistemimizin önemli bir bileşeni Yerel Kalkınma Hamlesi Programımızdır. Bu programla; atıl kaynakları üretime kazandırmayı, yerel ihtiyaçlara yanıt vermeyi, bölgelerin yetkinlik ve teknoloji üretim düzeyini geliştirmeyi ve bölgesel rekabetçiliği artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Dört öncelikli yatırım konusu
Her ilde sosyo-ekonomik gelişmişlik, yerel ihtiyaçlar, istihdam potansiyeli ve kümelenme etkisi gibi farklı kriterleri dikkate alarak 4 öncelikli yatırım konusunu ileri seviyede desteklediklerini ifade eden Bakan Kacır, şunları söyledi: “Bu doğrultuda; Kilis’e değer katacak zeytin çekirdeğinden aktif karbon, prinadan rafine zeytinyağı, zeytin karasuyundan polifenol ve organik gübre üretimi; üzüm mamulü katma değerli ürünlerin üretimi; ambalaj ürünleri üretimi ve asgari 3 bin küçükbaş kapasiteli olmak üzere entegre süt üretim ve işleme tesisi yatırımları için en ileri seviyede destekler sağlayacağız. Bu yatırımlarda 240 milyon liraya kadar finansman desteği sağlıyoruz. Tüm bu çabalar, Anadolu’nun, bu kadim toprakların, yatırımla ve üretimle yeniden ayağa kalkması için.