Perşembe, Temmuz 3, 2025

İzmir çoklu iklim tehditlerine karşı güçleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in iklim krizine karşı daha dirençli, kapsayıcı ve bilim temelli adımlar atabilmesi için çalışmalarını uluslararası düzeyde sürdürüyor. Son olarak Avrupa genelinde iklim direncini artırmayı hedefleyen CLIMAAX projesi kapsamında “İklime Hazır İzmir: Dirençlilik Stratejilerinin Geliştirilmesi (CRIZ-ERS) Projesi Yaygınlaştırma Çalıştayı” düzenlendi. İzQ İnovasyon Merkezi’ndeki çalıştayda, iklim krizi ile mücadelenin önemine dikkat çekildi. Sıcaklıkların gelecek yıllarda artacağı ve bunun da ciddi sorunlar doğuracağının vurgulandığı çalıştayda alınacak önlemler masaya yatırıldı. 


Enerji kullanımı ve karbon salımı riski

İZENERJİ AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Uzunoğlu, iklim değişikliği konusunda yerel yönetimlerin üzerine düşen çok önemli sorumlulukların bulunduğunu aktardı. 2050-2070 yıllarında iklim değişikliği çerçevesinde İzmir’de yaşanabilecek sıkıntılara değinen Uzunoğlu, “İzmir’de gelecek yıllarda 5 santigrat derece civarında sıcaklık artışı yaşanacak. Bunun enerji ve klima kullanımı, karbon salımı açısından ciddi sonuçları olacak. Yağış rejimi değişecek. Şimdiden kuraklık başladı. Barajlardaki durumları hepimiz biliyoruz. Bu yaz sonu itibariyle su kesintilerinin yaşanabileceği öngörülüyor. Yer altı sularında ciddi sorunlar yaşanacak. Şu anda 200-300 metrelerden su çekiyoruz. Daha önce 50-60 metrelerdeydi. Bu yüksek bir elektrik tüketimi anlamına geliyor” dedi.


Deniz suyu seviyeleri artacak

İklim krizinin etkisi ile deniz suyu seviyesinin yükseleceğini, bunun da yer altı sularının tuzlanmasına ve kentin coğrafi konumunun değişmesine neden olacağını açıklayan Uzunoğlu, “Sahil bölgelerinde minimum 60 santimetre ile 1 metre arasında deniz suyunun yükseleceği öngörülüyor. Merkezi yönetimin bölgelerin sorunlarına karşı özel planlamalar yaptığına dair bir bilgim yok. İzmir Körfezi’nin deniz seviyesinin yükselmesi konusunda bizim ciddi önlemler almamız gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda çalışmalar yapıyor. Orman yangınlarında ciddi artışlar yaşanacak. İklim değişikliği ile birlikte insanlar farklı sağlık sorunları yaşamaya başlayacak. Gediz Deltası’nın kuruyacağı, kuşların oraya gitmeyeceği öngörülüyor” diye konuştu.


“Amaç ortaklığı yapmalıyız”

İzmir Planlama Ajansı (İZPA) Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu ise küresel iklim krizi ile mücadele konusunda, tüm dünyada kolektif bilinçle çalışmaların yürütülmesi gerektiğine değindi. Velibeyoğlu, “Burada yapılacak her türlü iş, sadece bizim için değil, dünyanın iklim değişikliğine hazır olma kapasitesi açısından önem taşıyor. Eğer gelecek düşüncesi içerisinde olacaksak, hedef ortaklığı yapmak zorundayız. İzmir açısından baktığımız zaman, böyle bir çabanın içerisine girilmiş oluyor. Kentleri yaşanabilir hala getirmek için doğa tabanlı projelere ihtiyaç var. Çünkü doğa tabanlı çözümler ucuz, yapılabilir ve ekosisteme katkıları çok büyük. Buna öncelik vermeliyiz. Bu kentte bunun mayaları var” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM