Cumartesi, Temmuz 26, 2025

Türkiye genelinde 250 lisanslı depoculuk

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) Piyasası altıncı yılını geride bırakırken, dijitalleşme odaklı yeni işleyiş modeli, yapay zekâ destekli gözetim altyapısı, bilgi güvenliği ve hizmet standartlarında uluslararası sertifikasyonları ile tarım piyasalarında güçlü bir dönüşüme öncülük ediyor. Altı yılda öne çıkan veriler arasında; 297 milyar TL işlem hacmi, 51 milyon tonluk işlem miktarı, 339 lokasyonda 250 lisanslı depo işletmesi ile 13,4 milyon ton saklama kapasitesi yer alıyor. Buğday, mısır, arpa ve ayçiçeği tohumu başta olmak üzere TÜRİB’de işleme açık 17 ürüne konu ELÜS’lerin tamamında işlem gerçekleşmiş, bu ürünlerin yanı sıra kanola ve peynir dahil 19 farklı türde ürün için ELÜS ihraç edilip, alım satıma konu edilebilir durumda.


Geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşılması hedefleniyor

TÜRİB Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen yerli ve milli borsa işlem sistemi TÜRİB İşlem Sistemi (TÜRİS), 13 Ocak 2025 tarihinde devreye alınarak ELÜS Piyasasında önemli bir dönüşüm gerçekleştirilerek aracılı sisteme geçildi. Öte yandan ekosisteme entegre edilen Ürün Piyasası Aracı Kurumları (ÜPAK) ile piyasanın daha geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşmasının hedeflendiği aktarıldı. Yeni sistem ile ELÜS Piyasasının derinliğinin artması beklenirken, ticaret borsalarıyla iş birliği içinde çalışan ÜPAK’lar sayesinde piyasa yatırımcı tabanının da daha genişleyeceği belirtildi.

TÜRİS ile birlikte TÜRİB Tarımsal Ürün Endekslerinin yanı sıra ELÜS Piyasası verileri ve ELÜS Fiyat Göstergeleri, ulusal çapta yayım yapan veri dağıtım şirketleri (Forinvest, IdealData ve Matriks) üzerinden yayımlanmaya başlandı.


Gıda arz güvenliğinin teminatı lisanslı depoculuk 

TÜRİB, kendi bünyesinde işlem gören ELÜS’e konu tarım ürünlerinin Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyet izni verilen modern lisanslı depolarda güvenli ve sağlıklı bir şekilde saklandığını açıkladı. 339 farklı lokasyonda hizmet veren lisanslı depo sayısının ise 250’ye ulaştığını belirtti. TÜRİB, faaliyete geçişinin altıncı yılında saklama kapasitesinin 3,2 katın üzerinde artarak 4,1 milyon tondan 13,4 milyon tona yükseldiğini kaydetti. Böylece Türkiye’nin yıllık hububat rekoltesinin 3’de 1’inin lisanslı depolarda güvenli ve şeffaf biçimde saklanabilir hale geldiğini aktardı.


Uluslararası standartlarda hizmet kalitesi

TÜRİB, işlettiği piyasaların bilgi güvenliği ve hizmet kalitesinin uluslararası ölçekte yönetildiğini belgeledi. Buna göre TÜRİB, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası ve Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi Sertifikası’nı aldığını ifade etti. Bu sertifikalar ile TÜRİB, işlettiği piyasaların bilgi güvenliğini garanti altına almakta, başta finansal piyasa uygulamalarından piyasa gözetimine, veri yayımından endeks hesaplamaya olmak üzere tüm bilgi teknolojileri hizmetlerinde sürdürülebilir kalite yönetimini sağladığına dikkat çekti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM