Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Bozburun Deniz Çalıştayı – II

Çalıştayda özetle Deniz canlılarının korunmasının turizmin ilk koşulu olduğunu vurgulayan Dr. Elif Özbek, Akdeniz havzasında plastik kirliliğine en çok katkıyı Türkiye’nin verdiğini ve Bozburun’un kirlenmemesi için herkes çabalamasını ifade etmiş.

Bozburun Yat Kulübü Başkanı Edhem Dirvana, koronavirüs salgınıyla birlikte dünyanın her yerinde yat ve deniz turizminin geliştiğini belirtirken, Bozburun’un barındırdığı potansiyel nedeniyle yükselişle geçtiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Ege Denizi’ne ve Bozburun’a iyi bakarsak deniz mevsimi çok kısa olan Hırvatistan ve İtalya’nın önüne geçeriz. Çünkü hem deniz turizmini 9 ay sürdürebiliyoruz ve dünyanın en güzel kıyılarına sahibiz.”

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise 24 yıldır denizlerin korunması için çabaladıklarını belirttikten sonra: “Bozburun Mahallesi’nde bir kanalizasyon ve arıtma sistemi planlanmalı. Yeni bir imar planı gerekli. Çünkü kıyı şeridinin yarısı yapılaşmış. Karasal pissu atıkları gecikmeksizin azaltılmalı. Başta turizm tesisleri olmak üzere tüm işletmeler kendi arıtma tesisini kurmalı.” İfadelerini kullandı.

Bozburun’da yatçılığın ve deniz turizminin gelişmesine paralel olarak yerel yönetimler ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından çok yönlü planlamalar yapılması ve bu konuda halkın da bilgilendirilmesi gerektiğini savunan Öztürk konuşmasının devamında alınması gereken önlemleri şu başlıklar altında değerlendirilmiş:

  1. Bozburun bölgesinde teknelerin uğrak yaptığı yerler belirlenmeli, demirleme yerleri balıkçılık avlanma sahaları göz önünde bulundurularak doğa dostu tonozlama yapılmalı.
  2. Sıvı atık alım yerlerinin sayısı arttırılmalı.
  3. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yerel yönetime hibe ettiği 2 tekne sıvı ve katı atık alım teknesi olmalı.
  4. Bozburun Körfezi’nde uzun süreli konaklayan teknelerin denetim ve izlemesi yapılmalı.
  5. Bozburun’un Körfezi içindeki çekek bölgeleri açık deniz kıyısına (Tavşan Bükü) taşınmalı.
  6. Akdeniz için kilit tür olan deniz çayırları korunmalı, balıkçılık denetlenmeli.
  7. ‘Mavi Büyüme’ tanımı için ekonomik planlamalar yapılarak denizden geçim sağlayanların sayısı arttırılmalı. Deniz sektörü işsizliğin azaltılması için önemli bir alan. Büyük bir doğal sermaye olan denizden sürdürülebilirlik temelinde yararlanılmalıdır.
  8. Deniz kirliğinin azaltılması için acil planlama ve yatırımlara ihtiyacımız var. Yerel ve merkezi idarenin işbirliğiyle sorunlar çözülebilir.

    Çözüm önerilerinin belirlendiği oturumlar sonunda ortaya çıkan sonuç ve öneriler bir bildirgede toparlandı. Şimdi bu sonuç bildirgesi yetkili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacağı bilgisi ile haber son buluyor.

    Sait Keresteci

    Diğer Yazarlar