Mali müşavirler, 2023-2025 Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı konferansında, ‘kayıt dışı’ vurgusu yaptılar.
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası tarafından ‘Risk Analiz Senaryoları ve Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’ konferansı gerçekleştirildi. Konferansta, konuşmacılar kayıt dışı yapılan ekonomik faaliyetlerle ilgili bilgi ve düşüncelerini paylaştı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hüseyin Diler, 2023-2025 Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı hedeflerini anlattı. Diler, “Sahte belge düzenleme riski bulunan mükelleflerin tespitine yönelik oluşturulan Bütünleşik Sahtecilik Tespit Modeli geliştirilecek, başta gayrimenkul, e-ticaret, otomotiv, akaryakıt, gıda, tarım, enerji ve sağlık sektörleri olmak üzere denetim planları kapsamında mükellef ve sektör bazlı risk analizi ve değerlendirme çalışmaları yürütülecek” dedi.
“Haksız fiyat artışında mücadeleye devam”
Haksız fiyat artışı ve enflasyonla mücadele kapsamında kurum ve kuruluşlarla işbirliği çerçevesinde risk analizi ve değerlendirme çalışmalarının yapılacağını dile getiren Diler, “Makro ve sektörel düzeyde kayıt dışı ekonomi boyutu ve kayıt dışı ekonomiden kaynaklanan vergi açığı ölçüm çalışmalarının gerçekleştirilerek raporlanacağını ifade eden Diler, “Radar sisteminin geliştirilmesine devam edilerek veri işleme ve makine öğrenmesi çalışmalarına hız verilecek. Veri Sözlüğü çalışmalarına devam edilecek ve diğer kurumlardan veri temini çalışmaları yürütülecek. Radar uygulamasından bağımsız olarak Risk Analizi Genel Müdürlüğü Bilişim Sistemi (RABİS) kapsamında ihtiyaçlara bağlı olarak modül geliştirmelerine devam edilecek. Haksız alınan vergi iadelerinin Hazine’ye tekrar kazandırılmasına ilişkin mal ve hizmet ihracı, tecil-terkin uygulaması, gayrimenkul sektöründe indirimli oran uygulaması konularında risk analizi yapılacak.” sözlerine yer verdi.
“Kayıt dışıyla mücadeleye devam ediyoruz”
Toplantının açılışında konuşan İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin, “Yeminli mali müşavirlik mesleğinin esas fonksiyonu beyanname ve bildiriler verilmeden önce ilgili mevzuata göre gerekli denetimleri yapmak ve doğruluğunu sağlamak. Biz vergilerin doğru şekilde ödenmesi, mükelleflerden vergi uyum ve bilincinin geliştirilmesi, mükelleflerin sahip olduğu haklardan yararlandırılması, işletmelerde vergi ve muhasebe sisteminin yerleştirilmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi konularında kamusal faydası yüksek bir faaliyet yürütüyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi dahil olmak üzere vergiyle ilgili hedeflerinin gerçekleştirilmesinde daha fazla sorumluluk ve sürecin paydaşı olmak arzusundayız” ifadelerini kullandı.
“Amacımız vergi kayıp, kaçağının önlenmesi”
Risk Analiz Müdürlüğü’nün kurulma nedenini anlatan Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdürü Sümeyra Somuncuoğlu, “Vergi kayıp kaçağının önlenmesi ve kayıt dışı ekonomik faaliyetlerinin önlenmesi, araştırılması ve araştırma sonunda risk senaryoları oluşturabilmesi ve bu senaryoların raporlanarak ilgili kurumlara paylaşabilme amacıyla kuruldu. Verilerin anlamlı bir hale gelebilmesi ve yorumlanması noktasında önemli rol oynuyor. Sadece kayıtlı mükelleflerin kayıt dışı faaliyetlerine yönelik inceleme yaptığımız sanısının aksine kayıt dışı hiçbir kaydı olmayan mükelleflere yönelik bir inceleme yapılıyor. E-ticaret gibi potansiyel mükelleflerin çapraz sorgularla ortaya çıkarılması sağlanıyor” açıklamalarında bulundu.
“Ülkede mali kayıt düzeni oluşturuldu”
Yeminli mali müşavirlik meslek mensuplarının Gelir Dairesi ve Vergi Denetim Kurulu’yla birlikte çalışmasıyla ülkede mali kayıt düzeninin oluşturulmasında ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede ilerleme kaydettiklerini dile getiren İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı, “Gelişen sermaye piyasası ve özellikle mali piyasalar yönünden kararsız inceleme ve denetimler yapılması açısından da yeminli mali müşavirlik müessesinin Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Denetim Kurulu ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü paydaşlığı büyük önem taşıyor” diye konuştu.