Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Fındık ihracatında düşüş

Türkiye fındık ihracatı

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, aylık fındık ihracatı verilerini yayımladı.

Birlik verilerine göre, Türkiye, 1 Eylül 2022-31 Ocak 2023 tarihleri arasında 153 bin 275 ton fındık ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracattan 883 bin dolar gelir elde edildi. Ocak ayında 22 bin 870 ton fındık ihracatı yapılırken, geçen yılın aynı ayında bu miktar 32 bin ton olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde elde edilen gelir ise 1 milyon doları aşmıştı.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Sabır, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık satış kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu.


Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Sabır

“Kaybedilen müşterinin geri kazanılması zordur”

Sabır, fındık fiyatlarının iç piyasadaki hareketlilikle birlikte arttığına değinerek, “Kasım ayının 2.yarısından itibaren ihracat piyasasında bir hareket olmamasına rağmen iç piyasada aşırı bir hareketlilik yaşandı ve fiyatlar kısa sürede 60 TL üzerine kadar çıktı. Ancak aynı dönemde ihracat piyasalarına taze satışlar yüzde 50 civarında düşmeye başladı. Bunun da sebebi gayet açık, artık Türk ihracatçısı 80’lik bir üretim gücü ile piyasalara hükmetmiyor. Tam tersine her geçen yıl dünya üretimindeki payımız düşmektedir. O nedenle bizim piyasamızda fiyatlar aşırı artınca, dış piyasada diğer üretici ülkelerin mallarına alıcılar arttı ve hatta tarihimizde ilk defa ABD/Oregon’dan Avrupa’ya iç fındık ihracatı gerçekleşti. Üstelik fiyat farkı yüzde 10’dan fazla olacak şekilde. Bu durum sürdürülemez.

Aslında ilk defa bazı alıcılarımızı bizler mecburen başka ülke satıcıları ile buluşturmuş olduk. İhracat piyasasında müşteri edinmenin maliyeti çok yüksektir ve kayıp ettikten sonra geri kazanmak da çok zordur. TMO, bu sene erkenden fiyat verip satışa fındık çıkarması aslında onların da bu gerçekleri gördüğünün bir işaretidir. Bugün itibari ile ihracatımızın sene sonunda yaklaşık 290 bin – 300 bin tona düşmesi bekleniyor. Bu durumda sezon sonunda elimizde 150-200 bin ton fındık kalacak. Bunun manası şudur; bizim elimizde mal var ama biz satmıyoruz ve diğer üreticilerin daha yüksek fiyattan satmalarına da yardımcı oluyoruz” dedi.

Tarkiye fındık ihracatı

“Üretimden gelen güçten korkmamalıyız”

Sabır, açıklamasında, Türkiye’nin fındık üretimi ve satışında liderliği elinden kaptırması hâlinde hızla pazar kaybına uğrayacağını ifade ederek, “Uzun vadede çok büyük, geri dönülemeyecek, zararlar çekeriz. O nedenle büyük üretici olmanın verdiği sorumluluğu da üstlenerek gerekli arzı ihracat piyasalarına sunmamız gerekir. Elde olan bir malı yokmuş pahasına değerleyip satmaya çalışmak ancak diğer üretici ülkelerin ekmeğine yağ sürmek oluyor.

İhracatçılar olarak hedefimiz çok satarak fiyat dengelemesini yapabilmektir. Bu doğal denge oluştuğunda, ülkemizin liderliği hep baki olacaktır ancak suni fiyat artışları bizi felakete götürür. İşte TMO aslında bir bakıma bu suni fiyat artışına karşılık bir hamle yapmış oldu. O bakımdan olumlu karşılıyoruz. Ancak uzun vadede güncel uygulanan politikanın sürdürülmesinin imkânsız olduğunu düşünüyoruz. Biz bu nedenle daha kapsayıcı bir politika olmasını istiyoruz. Üretimden gelen güçten korkmamalıyız. O nedenle desteğin, Doğrudan Gelir Desteği şeklinde devam etmesini ve fiyat mekanizmasının serbest piyasaya bırakılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM