Cumartesi, Temmuz 27, 2024

İTB, gençleri tarıma teşvik ediyor

İzmir Ticaret Borsası Tarım Gençlerle Yükseliyor

İTB tarafın düzenlenen ‘Tarım Gençlerle Yükseliyor Proje Fikri Yarışması’nın kazananları belli oldu

İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından tarım alanında çalışmalar yapmak isteyen gençlere destek vermek amacıyla bu yıl yedincisi düzenlenen ‘Tarım Gençlerle Yükseliyor Proje Fikri Yarışması’nın kazananları belli oldu. Yarışma kapsamında 49 proje fikri içerisinden yirmisi ödül almaya hak kazandı.


Yarışmacılar; akıllı tarım, çevre dostu tarım, tarımsal pazarlama, markalaşma ve iletişim kategorilerinde birincilik ve mansiyon ödülleri kazandılar. İki kategoride birincilik ödülüne layık görülen projeler 10 bin TL, mansiyon alan proje fikirleri ise 4 bin TL para ödüle layık görüldü. Tören sonrasında ise sergilenmeye değer görülen projelerin yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirildi.


“Tarım sektörü yaşlanıyor”

Törenin açılışında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ebeveynlerin çocuklarını çiftçilikten soyutlamasıyla, tarım sektörünün yaşlandığını söyleyerek, “Dünya çapında, gelişmekte olan ülkelerde dahil olmak üzere, çiftçilerin ortalama yaşı yaklaşık 60. Örneğin; ABD’de 1980’lerde ortalama çiftçi yaşı 50 iken, günümüzde 60 seviyelerinde. Çiftçi popülasyonunun üçte biriyse 65 yaş üstü olarak kaydediliyor. Avrupa’da ve Türkiye’de de durum benzer. İngiltere’de çiftçi yaşı ortalaması 59, Kenya’da ise 60, bizde ise 55’i aşmış durumda. Türkiye’de, 2021 verilerine göre, çalışan 65 yaş üstü nüfusun yüzde 64,2’si halen tarım sektöründe çalışıyor. Fakat gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kendi kendine yetebilme ekonomisinin merkezinde de halen tarım sektörü yer alıyor” diye ifade etti.

İzmir Ticaret Borsası Tarım Gençlerle Yükseliyor 2023

“Gençleri tarıma yöneltmek için teşvik ediyoruz”

İzmir’in çok şanslı bir coğrafya olduğunu söyleyen İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise, “Gerek bereketli toprakları gerekse üretimi yapılan bitki çeşitliliğinin çokluğundan dolayı gerekse bilinçli üreticilerinin var olmasından dolayı en önemlisi sektörün paydaşlarının tarıma vermiş olduğu çok büyük desteklerden dolayı İzmir çok şanslı bir coğrafya. İzmir hep ilklerin yapıldığı ve yaşandığı bir şehir. İzmir’de üreticilerimiz sektörün içinde yenilikleri kabullenme ve entegre etme noktasında bizden önde gidiyorlar. Tabi burada gençleri konuşuyoruz. Herkes varisini hazırlamak zorunda. Varislerimizi yetiştirmek zorundayız. Varislerimizi hazırlarsak sistemin çalışmasında bir sıkıntı oluşmaz. Herkes sistemini teslim edeceği genç üretici adayını hazırlamak zorunda” ifadelerine yer verdi.

“Gençleri teşvik ederek tarımda kalmalarını sağlayabiliriz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise konuşmasında, “Burada iki şey çok öneli; gençler ver tarım. Bu iki kelime bir araya gelince ortaya çıkan şey umut dolu. Bu iki kelimenin ne kadar kritik olduğunu pandemide daha iyi anladık. Herkes en temel gıdaya ne kadar ihtiyaç duyduğunu yaşayarak öğrendi. Gençlerle tarım bir araya geldiğinde ve o gençlerin tarımda desteklenmeleri, tutunabilmeleri kendi projelerini hayata geçirebilmeleri imkan sağlayan bu yarışma çok kıymetli. Gençleri destekleyerek tarım sektöründe kalmalarını sağlayabiliriz” diye konuştu.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM