Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı geçici verilere göre, Ocak ayında dış ticaret açığı 14,4 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi.
Türkiye ekonomisi yeni yılın ilk ayında rekor dış ticaret açığı verdi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından açıklanan geçici verilere göre Ocak’ta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
İthalat ise 33,7 milyar dolar oldu. Bu rakamların ardından dış ticaret açığı yüzde 39,6 artışla 14,4 milyar dolar ile rekor seviyeye çıktı.
“Bu rakamın dörtte birinden fazlası enerji ithalatı kaynaklıdır.”
Bakan Muş ithalatta enerji faturasına dikkat çekti. Muş, “Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız Ocak ayında 33,7 milyar dolar olurken, bu rakamın dörtte birinden fazlası enerji ithalatı kaynaklıdır. Enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin ithalatımıza etkisi, geçmiş yılların enerji ithalatı verilerine bakıldığında daha iyi anlaşılmaktadır. Nitekim, 2023 Ocak ayı enerji ithalatı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında artarak 8,8 milyar dolar düzeyine yükselmiştir” diye konuştu.
Muş, enerji ile birlikte altın ithalatının etkilerine de vurgu yaptı. Muş, Ocak ayı verilerine ilişkin değerlendirmesinde, “Öte yandan, son dönemde altın ithalatındaki yükseliş de ithalatımızda yaşanan artışta etkili olmuştur. Ocak ayında toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5,1 milyar dolara yükselmiştir” dedi.
Yİ-ÜFE iki aylık ortalamaya göre %125,53 arttı
İhracatın geçen yıl yakaladığı ivmeyi yılın ilk ayında devam ettirdiğini belirten Muş, “Ocak ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolara ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.
Muş, son dönemde altın ithalatındaki yükselişin de ithalatta yaşanan artışta etkili olduğunu anlatarak, ocak ayında toplam altın ithalatının da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5,1 milyar dolara yükseldiğini söyledi.
Küresel otomotiv piyasası canlanıyor
Geçen yıl çeşitli sektörlerde yaşanan yarı iletken tedarikine ilişkin sıkıntıların hafiflemesiyle küresel otomotiv piyasasının canlanmaya başladığına işaret eden Muş, “Bu durumun otomotiv ithalatımıza yüzde 47 oranında artış olarak yansıdığı dikkati çekmektedir. Öte yandan, paritenin (avro/dolar) dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de devam etmektedir. Ocak ayında parite etkisi nedeni ile yaklaşık 500 milyon dolar değerinde daha az ihracat gerçekleşmiştir.
Dış ticaret verilerimizi paylaşırken hizmet ihracatımıza da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Hizmet gelirlerimiz 2022 Ocak-Kasım döneminde seyahat ve taşımacılık gelirlerinin yüksek katkısıyla artış göstermiş ve 83,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” açıklamasında bulundu.