Cuma, Ekim 18, 2024

Afganistan’da kadınlar, güzellik salonlarının kapatılmasını protesto etti

Afganistan güzelik salonu yasağı

Afganistan’da toplanan yaklaşık 50 kadın, “iş, ekmek ve adalet” diye bağırarak başkent Kabil’de güzellik salonlarının kapatılmasını protesto etti. Faziletin Yayılması ve Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığı sözcüsü Mohammad Sidik Akif Mahajar, 24 Haziran günü yaptığı açıklamada, tüm güzellik salonlarının 27 Temmuz’a kadar kapatılacağını bildirmişti.


Tazyikli su ve şok tabancası kullanıldı

Kabil’de düzenlenen grevde Taliban muhafızları, kalabalığa tazyikli suyla karşılık verdi. Bazı protestocular kendilerine karşı şok tabancası kullanıldığını iddia etti. Fransa merkezli yayın kuruluşu France 24 yayınladığı haberde, protestocuların daha sonra gazetecilerle, arka planda silah sesleri duyulduğu için yetkililerin onları dağıtmak için bir yangın hortumu kullandığını gösteren videolar ve fotoğraflar paylaştığını belirtti.

“Kimse bizi dinlemedi”

Adı güvenlik nedeniyle yayınlanmayan bir güzellik salonu çalışanı, “Bugün bu protestoyu konuşmak ve müzakere etmek için ayarladık” dedi ve “Ama bugün kimse bizimle konuşmaya, bizi dinlemeye gelmedi. Bizi dikkate almadılar ve bir süre sonra havaya ateş atarak ve tazyikli suyla bizi dağıttılar” diye ekledi. Afganistan’daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMA) protestoların dağıtılmasını kınadı.

“Güzellik salonu ailemi geçindirmenin tek yolu”

Salonların kapatılmasının özellikle kadınların istihdamına olumsuz yansıyacağı, kararın çıktığı günden beri tartışma konusu. Kabil’de bir güzellik salonu sahibi, CNN haber kaynağına, “Duygularımı nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum. Kocam işsiz ve bu güzellik salonu ailemi beslemenin tek yolu. Dört çocuğum var. Yiyecek, giyecek ve okul masraflarına ihtiyaçları var” açıklamasında bulunmuştu.

Afganistan’da 60 bin kişi işsiz kalacak

Afganistan Ticaret Odası, tüm güzellik salonlarının kapatılmasının 60 bin kişinin işini kaybetmesine yol açacağını söyledi.

Sosyal hayattan soyutlanacaklar

Taliban’ın iktidara gelmesiyle beraber okullara, spor salonlarına ve parklara girişleri engellenen Afgan kadınları, şimdi de güzellik salonlarından uzaklaştırarak sosyal hayattan soyutlanacak. Kadınların bulunabildikleri kamusal alanlar böylece daralmaya devam edecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM