Pazar, Eylül 8, 2024

Artan maliyetler çiftçinin belini kırdı

Çiftçi hasat buğday tarım maliyet

Birçok bölgede çiftçinin arazisine 2’nci ürünü ekmekten vazgeçtiğini aktaran Çetinkaya, üretimde ciddi anlamda düşmelerin ve eksilmeler olacağını belirtti


Tarım sektöründe her geçen gün maliyetler artmaya devam ediyor. Çiftçiler gelen zamlar karşısında direniyor. Akaryakıt zamlarının çiftçinin belini kırdığını aktaran Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “Bir gecede yaşanan mazottaki fiyat artışı çiftçiyi olumsuz etkiliyor. Üretim yapan çiftçinin bu artışlardan muaf tutulması ya da Özel Tüketim Vergisi alınmadan indirimli mazot alması gerekiyor” dedi.

“Çiftçiye verilen desteklerin gözden geçirilmesi gerekiyor”

Enerjide, gübrede, elektrikte, doğalgazda ve akaryakıtta yapılan zammın çiftçinin belini büktüğünü belirten Çetinkaya, “Çiftçinin kullanmış olduğu akaryakıt, arazide üretmiş oldukları ürünlerin ve ülkenin gıda güvencesini sağlayabilmek için kullanılıyor. Kahramanmaraş bölgesi olarak konuşacak olursak hiç kimse önümüzdeki yıl için kiralık tarla aramıyor. Kiralık tarla alıp ekmeyi, biçmeyi ve hasat etmeyi düşünmüyor. Artan kira, tohum, gübre ve mazot fiyatları çiftçinin belini kırmış durumda” diye aktardı.

Mazot ve gübre desteğinin enflasyonla eriyip kaybolduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Çetinkaya, şu anda verilen bu desteklerin yok hükmünde olduğunu aktardı. Çetinkaya, “Devlet bize mazot, gübre desteği verirken mazotun litresi 7 TL’ydi, 7 TL’yken verilen destek şu anda hala aynı şekilde devam ediyor. Mazotun litresi oldu 34 TL, bu desteklerin bir an önce gözden geçirilmesi veya süspanse edilip bize özel tüketim alınmadan verilmesi gerekiyor” dedi.

“Ne üreten kesim memnun ne tüketen kesim memnun”

Artan akaryakıt fiyatlarının üretimi olumsuz etkileyeceğini aktaran Çetinkaya, “Girdi maliyetlerinin bu denli yükselmesi insanları endişeye, kaosa sürüklüyor. İnsanlar 33-34 TL’den mazot alacak, 13-14 TL’den gübre alacak, satacağı ürünü kaçtan satacağının endişesi var. Yani yüksek fiyatlardan üretim yapacak ama satacağı ürünün fiyatında bu denli yükseliş olmayacak. Bu denli yükseliş olmayacağı için çiftçinin gecesini gündüzüne katıp, 45 dereceleri gören sıcakta çalışması yanına kar kalacak, satmış olduğu üründen para kazanmayacak. Boş yere işçilik yapmamak için insanlar birçok bölgede arazisine 2’nci ürünü ekmekten vazgeçti. Ciddi anlamda üretimde düşmeler, eksilmeler olacak. Üretici yüksek girdi maliyetleriyle üretim yapıp para kazanmadığından mustarip, tüketici yüksek fiyatlardan ürün tükettiği için mustarip. Ne üreten kesim memnun ne tüketen kesim memnun. Buna bir dur denilmeli, artan akaryakıt ve gübre fiyatları sofralarımıza gelen ürünün fiyatının artması demek” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM