Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Ford’dan 2030’a kadar karbon nötr hedefi

Ford Otosan Gelecek Şimdi

Uzun dönem sürdürülebilirlik stratejisi ‘Gelecek Şimdi’yi hayata geçiren Ford Otosan, çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında daha fazla fayda yaratmak için ortaya koyduğu sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. Araç portföyünde sıfır emisyonu hedefleyen şirket, 2022’deki iklim değişikliğinden döngüsel ekonomiye, çeşitlilik ve kapsayıcılıktan toplumsal yatırımlara kadar olan çalışmalarını paylaştı. Binek araçlarda 2030, hafif ve orta ticari araçlarda 2035, ağır ticari araçlarda ise 2040 itibarıyla sadece sıfır emisyonlu araç satışı hedefleyen şirket, Türkiye’deki tüm üretim tesisleri ve Ar- Ge merkezinde, 2030’da karbon nötr olmayı amaçlıyor.


Elektrik bağlantılı yeni nesil ticari araçlar geliyor

İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak üzere yakın gelecekte satacağı araçlarda sıfır emisyon, tesislerinde, tedarikçilerinde ve lojistik hizmetlerinde ise karbon nötr olma hedefi doğrultusunda hareket eden Ford Otosan, 2021’de gerçekleştirdiği 20,5 milyar TL’lik yatırımla elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araçlar ve batarya montaj tesisi projelerini hayata geçirmeye başladı. Kısa vadeli SBTi hedefleriyle, Kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlarını 2017 baz yılına göre, 2030 yılına kadar yüzde 78 oranında azaltmayı, satılan araçların kullanımından kaynaklanan Kapsam 3 sera gazı emisyonlarını 2021 baz yılına göre, 2030 yılına kadar araç kilometresi başına yüzde 50 azaltmayı taahhüt eden şirket, tedarik zincirindeki 300’den fazla tedarikçisinin ve şirket lojistik operasyonlarının 2035’te karbon nötr olması için çalışıyor.

Tesislerde %100 yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi

Ford Otosan, üretimini ve satışını gerçekleştirdiği binek, hafif/orta ticari ve ağır ticari segmentlerindeki içten yanmalı araçlar için yaşam döngü analizlerini tamamladı. Bu analizler, şirketin ürünlerinin sürdürülebilirlik performansına verdiği önemi ortaya koydu. Çevresel sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar atan Ford Otosan, 2022 yılında 1.034.753,44 GJ yenilenebilir elektrik enerjisi satın alımı ile 124.534,266 ton karbondioksit salımının önüne geçti. Ford Otosan’ın Gölcük, Yeniköy, Eskişehir ve Sancaktepe yerleşkelerinde kullanılan enerjinin tamamının yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan tedarik edildiğini uluslararası geçerliliği olan I-REC sertifikaları ile belgelendi.

Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde üçüncü kez yer alındı

Çeşitlilik ve kapsayıcılık, cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamı konularında da önemli ilerlemeler kaydeden Ford Otosan, Refinitiv’in Küresel Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Endeksi’nde yer alan ilk 100 şirketten biri oldu. Aynı zamanda, kadın istihdam lideri olarak da öne çıkan şirket, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde üçüncü kez yer aldı. Kadın çalışan oranını 2022’de yüzde 20’ye yükselten Ford Otosan’da, yeni işe alınan çalışanların yüzde 26,62’sini kadınlar oluşturdu. Şirket, STEM alanında çalışan kadın oranını yüzde 20, kadın yöneticilerin oranını ise yüzde 20,6’ya çıkardı ve terfi alan kadın çalışan oranını yüzde 33’ten yüzde 78,4’e yükseltti.

Şirket içerisindeki kadın çalışan oranında %30 hedefi

2030 yılına kadar kadın yöneticilerinin oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen Ford Otosan, yönetim kadrolarının en az yarısı kadın olan girişimleri desteklemeyi, 2026 yılına kadar topluma yönelik STEM alanında yapacağı farkındalık, eğitim ve finansal destek projeleriyle 100 bin kadına ulaşmayı amaçlıyor. Ford Otosan, bu hedefine yönelik olarak teknoloji ve inovasyon alanında şirket içerisinde çalışan kadın oranını yüzde 30’a yükseltmeyi hedeflerken, tüm bayi ağında ise mevcut sayının 2 katına çıkarmayı taahhüt ediyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM