Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“TMO randevu sistemi işlemiyor”

TMO HARS Randevu Sistemi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, buğday ve arpa hasadı devam eden Güney köyünü ziyaret ederek, üreticilerin yaşadığı sorunları yerinde tespit etti. Gürer’e yaşadıkları mağduriyetle ilgili bilgi veren tarım üreticileri, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin randevulu alım sistemi tıkalı olduğu için TMO’ya ulaşamıyoruz, tüccar da çok düşük fiyat veriyor. Arpa taban fiyatı primle birlikte 7 bin 500 TL olmasına rağmen, tüccar 5 bin TL fiyat veriyor. Bu rakam maliyetin çok altında bir rakamdır” dedi. 

Bu yıl 200 dönüm tarlaya arpa ektiğini ve ürünü hasat ettiklerini anlatan çiftçi Süleyman Güney, “Alım olmadığı için ürünümüzü hasat edip mecbur ev önünde   yola döktük. Yağmur yağsa döktüğümüz ürünü sel alır. TMO’yu defalarca kez aradık. Ama randevulu alım sistemi çalışmıyor. Tüccar maliyetin altında bir fiyatla teklif veriyor. Köye gelip almıyor. Ayağına istiyor. Hiç olmazsa ürünü TMO’ya verelim, masrafı kurtaralım dedik ama bir türlü ulaşamıyoruz. Hasat zamanı başladı. Bize sahip çıkan yok” ifadelerini kullandı. 


“Meydana yola bir yıllık emeğimizi döktük”

Köyleri olan Ulukışla’nın en geniş arazilerine sahip ve kuru tarım yaptıklarını ifade eden Güney, “Bir gölet istiyoruz. Yıllardır yapılmadı. Kuru tarım verimi düşük. Arazi var ekiyoruz. Atadan beri bu topraklarda yaşıyoruz. Bırakıp gidilmiyor. Bizim kuru tarım olduğu için ektiğimiz üründen gelirimizde başa baş noktasında. Bir de ürün satamadığımızda dert katlıyor. Ürünü korunaklı depolar olmadığı için hasat sonrası ya yolda ürünü bekletiyor. Ya da köy meydanında. Akaryakıt fiyat artışı da anında biçerdöver fiyatına da yansıdı. Zamlarda devam edince hasat zamanı bir an önce tüm köy hasat yaparak ürününü satmak istiyor. TMO randevu vermiyor. Tüccar ölü fiyat veriyor. TMO vermek için ürünü bekletiyoruz. Meydana yola bir yıllık emeğimizi döktük” diye konuştu.

“Ofis buğdayı almamak için her zorluğu çıkarıyor”

Üreticilerin sorunlarını dinleyen Gürer ise TMO’nun yanlış tarım politikasının çiftçiyi mağdur ettiğini belirtti. İthal buğday ile hasat öncesi depoları dolduran TMO yılın ilk beş ayı yalnız 6,5 milyon ton buğday ithal ettiğini ve ürün alacak yeri sınırlı olunca çiftçiyi tüccarın eline ittiğini, tüccarda TMO durumunu bildiği için fiyat düşürüp ürün almaya yöneldiğini söyledi. Randevu sistemi tıkandığı için ürününü TMO’ya veremeyen çiftçiye tüccarlar da yok pahasına teklifle geldiğini aktaran Gürer, “Üretici ürününü evinin önüne yığmış, TMO’dan gelecek bir haberi bekliyor. TMO ise alacağız açıklamalarına rağmen daha sistem düzenli bir şekilde işlemiyor. TMO ayrıca teslim alma, kota ve ödemede de sorun yaratıyor. Çiftçi deyişi ile Ofis buğdayı almamak için her zorluğu çıkarıyor. Çoğu yerde randevu sisteminde sorun yaşandığı için randevu günü gelene kadar hasat edilen ürün muhafaza da sorun yaşıyor” dedi.

İthal buğdaya muhtaç olabiliriz

TMO’nun alım sistemindeki belirsizliğin devam etmesi gelecek ekim döneminde üreticilerin ekim yapmayabileceğini yol açma ihtimalini kaygı verici olduğunu söyleyen Gürer, “Üretici üretimi bırakırsa, o zaman feryat figan olur. Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerden buğday, arpa ithal ederken Tahıl koridor krizi ile bir anda Hububatta dünya başka bir noktaya savrulacağı da unutulmamalı. Kriz dünyayı da ülkemizi de etkiler yurt dışından gidip ürün alamaz hale düşebiliriz. O nedenle kendi çiftçimize sorun yaşatmadan hasat edilen ürün TMO bir an önce almalı” sözlerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM