Pazar, Eylül 8, 2024

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nden kanser hastalarına uyarı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu, kemoterapi bağışıklık sistemlerini zayıflattığı için kanser hastaları enfeksiyonlara daha açık olduğunu belirtti.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nden kanser hastalarına, yaz mevsiminde sağlıklı ve güvende kalabilmeleri için kritik uyarılar geldi.

Günden güne artan sıcakların etkisiyle uzmanlar, güneşte kalınmaması, mümkün olmadıkça dışarıda bulunmayın uyarısında bulunmasının ardından bir uyarı da kanser hastaları için geldi. Uzmanlar, kanser hastalıklarıyla mücadele eden bireylerin bünyelerin hassas olması nedeniyle bağışıklık sistemlerinin zayıflaması ekstradan başka hastalıklara davetiye çıkarması sebebiyle endişe riski yaratıyor.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu, kemoterapi bağışıklık sistemlerini zayıflattığı için kanser hastaları enfeksiyonlara daha açık olduğunu belirterek, “Bu nedenle kemoterapi görmekte olan veya kemoterapisi henüz bitmiş kanser hastalarının tatil yapmak için seçecekleri mekanın temiz ve çok kalabalık olmaması, ateşlenme veya benzeri bir sorun halinde müdahale yapabilecek tıbbi hizmete kolay ulaşılabilmesi oldukça önemlidir” dedi.


Açık yiyeceklerden uzak durun!

Her zaman tüketilen yiyeceklerin hijyenik ortamda olması gerektiğinin altını çizem İmamoğlu, “sıcakta yiyeceklerde kolayca bakteri üreyebileceğinden açıkta uzun süre bekletilmemiş yiyecekler tüketilmesi gerektiğini söyledi. Yiyeceklerin iyi şekilde yıkanması gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, “Meyvelerin kabukları soyulmalı veya çok iyi yıkandıktan sonra tüketilmeli. Nasıl yıkandığından emin olunmayan salatalar yenilmemeli. Kremalı tatlılar sıcakta çabuk bozulduğu için uzak durulmalı. Hazmı kolay, sulu gıdalarla beslenilmeli. Tedaviyi güçleştiren enfeksiyonlara yol açabileceğinden, doğrudan klimaya maruz kalınmamalı. Kemoterapi gibi tedavilerin neden olabileceği fotosensitivite nedeniyle, güneşin ultraviyole ışınlarının en yoğun olduğu 10:00 ile 16:00 saatleri arasında güneşe maruz kalınmamalı ve dışarıya çıkmadan 15-30 dakika önce koruma oranı 30 faktör ve üzerinde olan bir güneş kremi sürülmeli, her iki saatte bir yeniden uygulanmalı”diye konuştu

Deniz yerine havuzu tercih edin

Deniz yerine havuzda tatil yapılmasının daha hijyenik olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Ayrıca vücut, bazı kemoterapi ilaçlarını böbrekler yoluyla atar, bu nedenle bu organların düzgün çalışması için yeterli suya sahip olmaları gerekir. Bu da yaz aylarında suyun yanı sıra taze sıkılmış meyve suları ve ayran ile sıvı tüketimini artırmayı gerekli kılar. Bununla birlikte sıcak basmalarını tetikleyebileceği ve dehidratasyona sebep olabileceği için alkol veya kafein içeren içeceklerden kaçınılmalıdır. Kemoterapi sırasında temiz denize girmekte sakınca yoktur. Ancak havuza girmek kişinin mikrop kapmasına neden olabileceği için önerilmez. Ayrıca kullanılan kimyasallar ciltte iritasyona da sebep olabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı havuza değil, denize girilmelidir.” uyarısında bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM