Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Yılın ilk 7 ayında ihracat rakamı bin 443 milyar 435 milyon $

Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen ve yaklaşık 3,5 saat süren Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Enflasyonla mücadele mesajı veren Erdoğan, “Temmuz ayı ihracat rakamları, bu alanda yakaladığımız ivmenin artarak sürdüğünü gösteriyor. İhracatımız temmuzda, yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar oldu. Bu rakamla tarihimizin en yüksek temmuz ayı ihracat değerine ulaştık. 2023’ün ilk 7 ayında ihracatımız ise, bin 443 milyar 435 milyon dolara yükseldi. Temmuz ayı itibarıyla, son 12 aylık ihracatımız yüzde 2,1 artışla, 253 milyar 380 milyon doları buldu. Bir diğer sevindirici gelişme, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının, imalat içindeki payının artması. 2022 yılında yüzde 37 olan bu oran, yılın ilk 7 ayında yüzde 41’e çıktı” diye belirtti. 


“Yılın ilk 6 ayında turist sayısı %17 arttı”

İhracat gibi, turizm sektöründen de müjdeli haberler alındına değinen Erdoğan, “Bu yılın ilk 6 ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 17,5 artışla 22 milyon 945 bin olarak gerçekleşti. Aynı dönemde turizm gelirimiz ise yüzde 27 artışla 21,7 milyar dolara ulaştı. Gecelik ortalama harcama ise 67 dolardan yaklaşık 100 dolara yükseldi. Temmuz ayının da turizmciler açısından güzel geçtiğini görüyoruz. Turizmde 2023 hedefimizi 60 milyon ziyaretçi, 56 milyar dolar gelir olarak belirlemiştik. 6 ay önce yaşadığımız deprem felaketine ve seçim sürecine rağmen hedefimizi koruyoruz. Yıl sonunda hedefimizi tutturacağımıza inanıyorum” diye belirtti.

“Fındığın ihracatımıza yıllık katkısı 2 milyar $”

Kabine toplantısında fındık alım fiyatlarını değerlendirdiklerini aktaran Erdoğan, “Fındığın ihracatımıza yıllık katkısı 2 milyar doları buluyor. Geçen sene rekoltemiz oldukça iyi geldi. Bu sene 725 bin tonluk bir rekolte bekliyoruz. Fındık piyasasında fiyat istikrarını sağlamak ve üreticilerimizi korumak üzere Toprak Mahsulleri Ofisi’ni yeniden görevlendirdik. Ofisimizin uygulayacağı alım fiyatları yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre şu şekildedir: Giresun kalite için kilogram başına 84 TL. Levant kalite için kilogram başına 82 TL 50 kuruş olarak belirlendi. Ayrıca, alımlarda her bir randıman için kilogram başına ilave 1 TL 65 kuruştan başlamak üzere pirim verilecek. Tarım ve Orman Bakanlığımız üreticilerimize ayrıca kilogram aşına yaklaşık 2 TL 70 kuruş destekleme ödemesi yapacak” ifadelerini kullandı.

“İDEF23 kendi rekorunu kırdı”

Türkiye’nin yıldızının parladığı alanların başında savunma sanayisinin geldiğini aktaran Erdoğan, “Bu sene 16’ncısı düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF23), Türk savunma sektörünün ulaştığı gurur verici seviyeyi görme fırsatı bulduk. Yerli ve yabancı, toplam 1461 firmanın temsil edildiği fuar boyunca, imzalanan sözleşmelerin proje hacmi, 56 buçuk milyar TL. İmzalanan anlaşma sayısı itibarıyla, İDEF23 kendi rekorunu kırdı. Son derece başarılı geçen İDEF23 de katkısıyla, inşallah sene sonunda 6 milyar dolarlık savunma ihracatı hedefimizi yakalayacağımıza inanıyorum” dedi. 

“Depreme hazırlık için 6,5 milyon konutu daha dönüştürmeyi hedefliyoruz”

Depremin yaralarını sarmak adına çalışmaların devam ettiğini belirten Erdoğan, “Hepimizi yasa boğan 6 Şubat depremlerinin izlerini silmek için 680 bin yeni konut inşa etmek üzere kolları sıvarken ülke genelinde depreme hazırlık amacıyla 6,5 milyon konutu daha dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bunun 1,5 milyonunu İstanbul’da ve en kısa sürede yapmamız ise ertelenemez bir mecburiyet halini aldı. Deprem bölgesinin yeniden imarını hızlandıracak Yerinde Dönüşüm projemiz milletimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Projemize yapılan başvuru 160 bini aştı. İnşallah 15 Ağustos tarihine kadar çadırlarda ve tesislerde kalan afetzedelerimizin tamamını konteynerlere taşımış olacağız” dedi.

“Yıl sonu hedefimiz 30 milyon fidan daha dikmek”

Kemerköy Termik Santrali’nde yaşanan olaylar hakkında konuşma gerçekleştiren Erdoğan, “Güney Ege’de kullanılan elektriğin neredeyse 3’te 2’sini üreten bu santral ülke ekonomisine yıllık 1 milyar dolar civarında katkı sağlıyor. Özelleştirme sonrası verimi yüzde 50’den fazla artan termik santral ülkemiz için önemli bir milli değer konumunda. Santralin mevcut kömür kaynağı tükenme noktasına geldiği için yeni kömür havzalarıyla üretime devam etmesi gerekiyordu. Kömür santralleri Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan krizle birlikte Avrupa ülkelerinin tekrar en önemli enerji kaynağı haline geldi. Almanya ve Fransa başta olmak üzere hiçbir yerde elektrik üretimi için kömür üretimi artışı sorun teşkil etmezken ülkemizde yürütülen kampanyaları ağaç sevgisi veya çevre hassasiyetiyle izah edemeyeceğimiz bir gerçektir. Kömür çıkartılacak alanda kesilecek ağaçların kat be kat fazlası üzeri kapatılan sahalara ve diğer alanlara dikilerek, ülkemizin orman varlığı artışına katkı sağlandığı ilgili kurumlar tarafından defalarca açıklanmıştır. Son 21 yılda Türkiye toplamda 6 milyar 572 milyon fidanı toprakla buluşturarak kırılması zor bir rekora imza atmıştır. 2023 sonu için hedefimiz 30 milyon fidan daha dikerek bu rakamı 7 milyara yükseltmek” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM