Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Yılmaz: Enflasyonun orta vadede tek haneli seviyelere düşmesi hedefleniyor

Cevdet Yılmaz

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında bugün toplandı. EKK Orta Vadeli Program (OVP) ve enflasyon mesajı verdi


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz liderliğinde toplanan EKK’da “Fiyat istikrarını sağlamak en önemli önceliğimiz olmaya devam etmekte” açıklaması yapıldı. Bunun yanında OVP, para politikası, cari açıkla ilgili gelişmeler, dış ticaret açığına dair konular da toplantıda ele alındı. Yılmaz, “Parasal sıkılaştırma süreci ile fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması ve beklentilerin çıpalanması sonucunda dezenflasyonun mümkün olan en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun orta vadede tek haneli seviyelere düşmesi hedeflenmekte” dedi.


“Politikalarımız kapsamında etkin ve kararlı adımlar atılmaya devam edilecek”

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Yılmaz, “Fiyat istikrarını sağlamak, en önemli önceliğimiz olmaya devam ediyor. Parasal sıkılaştırma süreci ile fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması ve beklentilerin çıpalanması sonucunda dezenflasyonun mümkün olan en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun orta vadede tek haneli seviyelere düşmesini hedefliyoruz. Fiyat istikrarının yanı sıra yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceliklendiren politikalarımız kapsamında etkin ve kararlı adımlar atılmaya devam edilecek. EKK, Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde son dönem makroekonomik gelişmeler ile önümüzdeki günlerde yayımlayacağımız OVP 2024-2026 hazırlıklarındaki son durumu görüşmek üzere yılın üçüncü toplantısını gerçekleştirmişti. Yaptığımız ilk toplantıdan bu yana ekonominin dengelenmesine, makro finansal istikrarın sağlanmasına ve mali disiplinin güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar atıldı” ifadelerine yer verdi.


EKK toplantısında dış ticaret açığı ele alındı

Toplantıda ilk olarak OVP (2024-2026) çalışmalarında gelinen son durum ile Programda yer alacak makroekonomik tahminler ve öncelikli yapısal reform alanları değerlendirildi. Ardından para politikası, maliye politikası ve yapısal reform olmak üzere üç temel dayanağı bulunan OVP ile ülkemizin rekabet gücünü ve üretimdeki verimliliğinin artırılacağı ve ekonominin potansiyelini geliştirecek yapısal dönüşümün sağlanmasının hedeflendiği; bu sayede kamu maliyesinden finansal mimariye her alanda kapsamlı bir değişim öngörüldüğü aktarıldı.

Son dönemde cari açığı önemli oranda etkileyen altın ithalatında yaşanan gelişmeler ve bu kapsamda ihracatçıların beklentileri de göz önünde bulundurularak ilgili Kurumlarca alınan tedbirlerin değerlendirildiği belirtildi. Dış ticarette açık verilmesi, önemli bir husus olan enerji konusunda genel görünüm değerlendirildi. Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak ve enerjide arz güvenliğini sağlayacak kapsamlı yol haritamızın detayları Kurul üyeleriyle istişare edildi. Ayrıca, emisyon ticaret sisteminin uluslararası standartlar ve AB müktesebatı ile uyumlu geliştirilmesi yönünde çalışmaların hızlandırılmasının kararının alındığı aktarıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM