Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak alınacak tedbirlerle ilgili açıklamasını değerlendirdi ve konutta ateşi düşürecek çözüm önerilerini açıkladı.
Akçam, ATEM olarak sektörde yaşanan sıkıntılarla ilgili önerilerinin kabul görmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek “Konutta lokasyona göre fiyat tespiti yapacak genel müdürlük oluşturulması kararının yanı sıra rayiç bedellerin piyasadaki reel fiyat ile aynı duruma getirmek üzere çalışmalar yapıldığını sayın Bakanımız Özhaseki’den duymak sektörümüz açısından çok sevindiricidir” dedi.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası olarak satılık veya kiralık konutta artan fahiş fiyatlar ve satılık konut sorununun çözümüne yönelik önerilerine dikkat çeken Akçam, 18 maddelik çözüm önerisini sıraladı.
18 maddelik reçete
Hem konut, hem de ticari işletmelerde %25’lir kira sınırlaması, yıllara göre yıllara göre belirlenmelidir. Kiracı 1 yıldır oturuyor ise %25, 2 yıldır oturuyorsa %40, 3 yıldır oturuyorsa % 45, 4 yıldır oturuyorsa %50, 5 yıl ve üzeri oturuyorsa TÜİK’in belirlediği yıllık artış oranının uygulanması uygun olacaktır.
E-devlet üzerinden yapılan sözleşmeler ile ilgili uygulama 2024 yılında değil hemen hayata geçirilmelidir.
Lokasyona göre fiyat tespit komisyonu kurulmalı veya SPK lisanslı değerleme şirketlerinden veya meslek odalarından alınacak kira değerleme raporlarının yapılacak kontratların ekinde sunulması zorunlu hale getirilmelidir.
Serbest piyasa mantığı dışında barınma ihtiyacına ulaşımın zorlaştırılması, insani haklar çerçevesinde düşünülmelidir.
Şehrin etrafındaki banliyolara insanlar özendirilmeli, bunun için de merkeze ulaşımlar sorun olmaktan çıkarılması uzun vadede de olsa uygun olacaktır.
İlan sitelerinde verilen ilanların makul bir süre değiştirilmesi yasaklanmalıdır.
Sınırsız konut sahibi olmak engellenmeli
İkinci el konutlara uygun kredilerle insanların ulaşabilmesinin yolu açılmalıdır.
İnsanların sınırsız konut sahibi olmalarının önüne geçilmelidir.
Metropol şehirlere göç caydırıcı hale getirilmelidir. Göçün durdurulması uzun vadede sağlanarak ilgili planlamalar hayata geçirilmelidir.
Sosyal konut yapımı hızlandırılmalıdır.
Gayrimenkul yatırım aracı olmaktan çıkarılmalı, barınma amaçlı düşünülmelidir.
İlan verilen konutlar için ilan portallarında sahiplik belgesi ibraz edilmesi zorunlu hale getirilmeli, değerleme raporlarının da ilan sitelerine ibraz edilmesi zorunlu kılınmalıdır.
Belediyeler rayiç bedelleri güncellemeli
Belediyelerin rayiç bedelleri güncel hale getirilmeli, eksper değerlerinin altında kalmaması ve günün şartlarına göre belirlenmesi için altyapı oluşturulmalıdır.
Atıl ve yarım kalmış, çeşitli nedenlerle beklemeye alınmış birçok projenin hayata geçirilmesi konusunda çalışma yapılmalıdır.
İkinci konutu olup da üçüncü konut almak isteyenler ciddi bir vergi ödemek zorunda bırakılmalı, böylece yatırımcılar konuttan uzak tutularak sadece barınma ihtiyacı olanların talebi karşılanmalıdır.
Devletimiz büyük miktarlı sıfır konut yapacak müteahhitlerle anlaşarak, arsa tahsisi proje detayları, finansman gibi konularda desteklemelerle ve satış fiyatını belirleyerek fiyatlara bir düzen getirmelidir.
Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak insanların konut edinme hakları göz ardı edilmemeli, müteahhitlere rant aktarma yönteminden vazgeçilmelidir.
Büyükşehirlerdeki memurlara verileceği açıklanan kira desteğinin kapsamının genişletilerek, sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından tüm ihtiyaç sahiplerine bu destek verilmelidir.”Devletimiz büyük miktarlı sıfır konut yapacak müteahhitlerle anlaşarak, arsa tahsisi proje detayları, finansman gibi konularda desteklemelerle ve satış fiyatını belirleyerek fiyatlara bir düzen getirmelidir.