Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Hava koşullarından etkilenmemek için yalıtım yaptırılmalı”

yalıtım

Türkiye’nin yalıtım üreticisi İzocam hem soğuk havalardan etkilenenlere hem de sıcak havalardan bunalanlara yalıtımı öneriyor. Yalıtım denildiğinde ilk olarak aklımıza kış günlerinde binaları soğuk havanın olumsuz etkilerinden korumak geliyor. Kış ayları kadar yaz aylarını da konforlu geçirmek için binaların çatı ve duvarlarının yalıtımlı olmasının şart olduğunu belirten İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, “Çatılarında yeterli ya da hiç yalıtım olmayan binalarda, özellikle en üst katta oturanlar yaz sıcaklarından daha çok etkileniyor. Gün boyunca sıcağı soğuran duvarlar ve çatı, gece dış ortam serinlediğinde içinde hapsettiği ısıyı yayarak evlerin içinin ısınmasına neden oluyor ve hane halkı dış ortamda hava serinlerken bunu evlerinin içinde hissedemiyor. Bu nedenle yaz aylarında da konforlu ve enerji tasarruflu binalar için yalıtım yaptırmak gerekiyor” dedi. 


“Uygun yalıtımla yıllık enerji tasarrufu sağlanabilir”

Türkiye’de bulunan binalarda ısınma sorununu çözmek için ilk olarak yalıtımın önemli olduğuna vurgu yapan Savcı, “Türkiye’de 9 milyon üzerinde bina ve 22 milyonun üzerinde hane bulunuyor.Bu binaların yaklaşık yüzde 85’i konut olarak işlev görüyor. Hane başı doğalgaz tüketimi 2022 ortalaması 984 metreküp. Hane başı elektrik tüketiminin 2022 ortalaması ise 3 bin kWh. Bir konutun mevcut mevzuatlara uygun olarak yalıtılması durumunda sağlanacak yıllık ortalama enerji tasarrufu, ısıtma için yaklaşık 325 metreküp doğal gaz, soğutma için yaklaşık 1050 KWh elektrik enerjisine karşılık geliyor. Isıtma ve soğutma birlikte değerlendirildiğinde elde edilecek tasarruf miktarı yaklaşık 0,73 ton eşdeğeri petrol (TEP) seviyesinde yer alıyor” diye konuştu.


Isınma ve soğutma için yüzde 80 enerji tüketiliyor

Türkiye’nin cari açığının en önemli nedenlerinden birinin de tüm ithalat içindeki yüzde 20-25 gibi ciddi bir paya sahip olan enerji ithalatı olduğunu vurgulayan Savcı, “Türkiye olarak milyarlarca dolar ödeyerek kullandığımız enerjiyi yurtdışından satın alıyoruz. Tükettiğimiz enerjinin yüzde 40’ı binalarda, yaklaşık yüzde 30’u sanayide, geri kalanı da ulaşım ve tarım gibi alanlarda kullanılıyor. Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80’i ise ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiliyor. Sadece yönetmeliklere uygun yapılan yalıtım ile bir bina, yalıtımsız bir binaya göre yüzde 60’ın üzerinde enerji tasarrufu sağlarken binalarda kullanılan enerjinin yüzde 90’a kadar azaltılabilmesi neredeyse sıfır enerjili binalar (nSEB) ile mümkün. Dolayısıyla binalarda yalıtım uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla, enerji ithalatının yüzde 25 oranında azaltabileceğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM