Pazartesi, Eylül 16, 2024

EBRD Kahramanmaraş’ta Hibe Programı başlatacak

kahramanmaraş destek programı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), 6 Şubat depremlerinin merkez üssü olan ve ekonomisi ağır hasar gören Kahramanmaraş’ta yeni bir hibe programı başlatmayı planlıyor.

1991 yılında kurulan ve KOBİ’lere üretkenliği ve yeniliği teşvik eden destekler veren EBRD, deprem bölgesi Kahramanmaraş’ta yeni bir hibe destek programı başlatmayı hedefliyor. 

Yeniden Yapılandırma Yardım ve Hibe programı adı altında gerçekleştirilmesi planlanan programla işletmelerin toparlanmasını kolaylaştırmak ve hasar gören binaların, üretim varlıklarının ve altyapının yeniden inşasına yönelik çalışmalara yardım edilmesi hedefleniyor.

Felâketten etkilenen firma ve kişilere destek vermeyi, bölgedeki toparlanma ve yeniden yapılandırma çalışmalarına katılan firmalara yeni krediler sağlamayı ve böylece afet müdahale alanında özel sektörün rolünü güçlendirmeyi amaçlayan program, EBRD’nin faaliyet gösterdiği ülkelerde bir ilk olma özelliği taşıyor.

Bu kapsamda EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner ve beraberindeki EBRD Heyeti, bahse konu hibe programının detaylarını görüşmek ve olası yeni işbirlikleri hususunda istişareler yapmak üzere Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. 

Kahramanmaraş sanayisiyle ilgili bilgi veren KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu, deprem sonrası şehrin ekonomik durumunu ve potansiyelini anlattı. Her iki kurum arasında geliştirilebilecek projeler ile yeni olası işbirlikleri görüşüldü.

Programın yeniden yapılandırma ve toparlanma sürecine destek vereceğine vurgu yapan EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner şunları dile getirdi: “Bölgeye yaptığımız ziyaret, depremin küçük işletmeler üzerinde ne kadar yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu, bu işletmeleri büyük finansal kayıplarla ve faaliyetlerde kesintilerle, altyapı hasarlarıyla, mali güçlüklerle ve daha geniş anlamda ekonomik belirsizlikle karşı karşıya bıraktığını bize açıkça gösterdi. Yeni KOBİ programımız sadece yeniden yapılandırma yoluyla küçük işletmelerin faaliyetlerine tekrar başlamasına yardımcı olmakla kalmayacak; aynı zamanda entegre danışmanlık desteğiyle daha sürdürülebilir bir yeniden yapılandırma ve daha sağlam bir toparlanma sürecine destek verecektir.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM