Pazartesi, Aralık 9, 2024

“Yazılım üretimi, küresel bir fabrika”

yazılım

İş ortaklarının ihtiyaçlarına uygun yazılım ve ürün geliştirme çözümleri sunan yazılım şirketi PATH, Türkiye’nin dijital ekonomisine ve yazılım ekosistemine güç katmaya devam ediyor. PATH’in Kurucu Ortağı Murat Kader, ilk adımları 10 yıl öncesine dayanan bir süreci nasıl başlattığını anlattı. Sosyal Teknoloji Enstitüsü’nün (STE), ‘yazılım üretiminin günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesi yoluyla teknoloji okur yazarlığının artırılması’ vizyonuyla oluşturulduğunu vurgulayan Kader, “Yazılım Meslek Okullarının kurulmasını ve ortaokuldaki her bir çocuğun en az 1 yazılım dilini öğrenerek liseye başlamasını sağlamayı hedefliyoruz. Yazılım üretimini, yeni dünya ekonomisinde, diğer tüm sektörlerin daha verimli çalışmasını sağlayan küresel bir fabrika olarak görüyoruz” dedi.


“Türkiye’nin dijital ekonomideki konumunu güçlendirmeyi hedefliyoruz”

Yazılım tabanlı başlatılan ve büyüyen girişimleri olduğunu söyleyen Kader, ulusal ve küresel çapta dev şirketlere yazılım geliştirme hizmeti sunduklarını kaydetti. Bağımsız her kurumun teknoloji departmanı olması gerektiğine dikkat çeken Kader, “Yeni insan kaynağına, yeni ihtiyaçlara, uygulamalara, çözümlere, ürünlere ve tabii ki dijital altyapıya ihtiyacın önemi her gün artıyor. STI çatısı altında başlattığımız programlarla; eğitim-üretim-altyapı süreçlerine doğrudan katkı sunmayı planlıyoruz. Yazılım iş gücünü cazip kılma yoluyla yaygınlaştırma, teknoloji üretecek iş gücünü teşvik etme, teknoloji üretme yetkinliği yüksek bir topluluk oluşturma yoluyla Türkiye’nin dijital ekonomideki konumunu güçlendirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.


“Yüksek teknoloji seferberliğini başlatıyoruz”

Yazılım dünyasını cazibesi yüksek bir meslek haline getirmek istediklerini belirten Kader, “Böylece dijital yetkinliği yüksek insan kaynağını artıracağız. Yenilikçi dijitalleşme politikalarının üretilmesini destekleyeceğiz. Teknoloji merkezli girişimlerin çok yönlü desteklenmesini sağlayacağız. Biz, bunların her biri için başlattığımız bu kolektif gücün Türkiye ekonomisinin kaldıracı olacağına inanıyoruz. Ve tüm bunların sağlıklı ve sürdürülebilir bir zeminde gerçekleşmesi için de Türkiye’de fiber altyapının güçlendirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik politikaların geliştirilmesi ve uygulanması amaçlı kolektif bilinci harekete geçiriyor, yüksek teknoloji seferberliğini başlatıyoruz” ifadelerini kullandı.


“Teknoloji, her an yeni fırsatlar sunan bir dünya”

Dünya ticaretinin kesişim noktasında olduğumuzun altını çizen Kader, “Teknolojinin, iş dünyasındaki geleneksel anlayışları ve süreçleri yerle bir ettiği bir noktadayız. Genç bir toplumuz. Ekonomik zorluklara dirençli kuşaklarız. Teknolojiye eğilimli, teknoloji gerçeğinin farkında bir ülkeyiz. Tarım ve turizm gibi taşıyıcı sektörlerde gidecek daha çok yolumuz var. Ancak, teknoloji her an yeni fırsatlar sunan bir dünya. Yazılımsa, teknolojinin ve tüm sektörlerin vazgeçilmez bir parçası. Teknoloji, küresel rekabet avantajımızın kırılım noktası. Global çapta dijital ekonomideki payımızı artırmamız mümkün. Yazılım dünyasının, sektörlere sunduğu nimetler sonsuz. Esas mesele, Türkiye’nin yazılım üreten insan kaynağını büyütmek” cümlelerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM