Pazar, Eylül 8, 2024

İzmir’deki esnafa 100 milyon TL finansman

Ticaret Gazetesi’nden Gülcihan Altınkaya’nın haberine göre, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) iş birliğiyle düzenlenen ‘İzmir İş Dünyası Toplantısı’ İZTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. İzmir’de esnaf ve sanatkarlar için 100 milyon TL’lik uygun şartlarda finansman tahsis edileceği müjdesini veren Prof. Dr. Bolat, “Finansmanın yıllık yüzde 15 maliyetli olacak ve 6 aylık taksitlerle geri ödemesi yapılacak. 5 yıl da vadesi olacak. Enflasyon muhasebesi ise 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek” dedi.


“İhracat destekleri %100’den fazla arttırılacak”

Yaşanan vize sıkıntısı konusunda adımlar atıldığını söyleyen Prof. Dr. Bolat, “İhracatçılar ve iş dünyası finansmana erişim sıkıntısı çektiklerini ifade ettiler. 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100’den daha fazla arttırılacak. 20 milyar TL’nin üzerinde ihracat desteğini sizlere sunacağız. Tek yol ihracat, döviz gelirlerimizi arttırmak. Hükümet kurulduktan sonra 25 Temmuz’da Merkez Bankası ihracat için kredi limitini 300 milyon TL’den 1,5 milyar TL’ye çıkarmıştı. 12 Eylül itibariyle yayınlanan tebliğle ihracat için 3 milyar TL’ye çıkarmış oluyor. Bunun 2 milyar TL’sini Eximbank tahsil edecek. Vize konusunda haklı talepler ortaya konuldu. En başta vize konusundan başlayarak teknik çalışma komitesi toplantıları önümüzdeki ay başlayacak. Brüksel’e giderek Gümrük Birliği ile ilgili sıkıntıları ve Gümrük Birliği’nin genişletilerek hizmet ve tarım sektörünü kapsama konusunu ele alacağız” diye konuştu.


“İktisadi planlama; bütüncül, kapsayıcı ve stratejik olmalı”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de “Ekonomi, ancak eğitimden, adalete ülkemizin tüm kurumlarını kapsayacak bir dizi yapısal dönüşümle güçlenebilir. Küresel iklim krizinin kaçınılmaz bir sonucu olarak bu sürecin aynı zamanda bir yeşil dönüşüm seferberliği olarak tarif edilmesi gerekiyor. Ekoloji ve ekonomi arasında ses benzerliğinden çok da büyük bir yakınlık var. Doğanın korunmasını esas almayan bir ekonomik kalkınmanın kalıcı ve sürdürebilir olması da mümkün değil. İktisadi planlama, doğası gereği bütüncül, kapsayıcı ve stratejik olmalı. Geleceğin sanayi ve ticaret politikası sosyal, siyasal, ekonomik ve ekolojik olmak üzere birbiriyle ilişkili dört ana reform üzerinde yükselecek” dedi.


“Yeni finansal araçlar hayata geçirilmeli”

Yeşil ve dijital dönüşümün Orta Vadeli Program’da geniş olarak yer almasının iş dünyasını motive ettiğini belirten İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Ekonomi ve ticarette tabana yayılan topyekun bir hareketlenme olması için KOBİ’leri en etkin şekilde ihracata, yatırıma ve dolayısıyla ile istihdama yönlendirmek başlıca çabamız olmalı. Bu noktada son dönemde uygulanan makro ihtiyati sınırlandırmalar ve daraltıcı para politikası uygulamaları krediye erişimde zorlanan KOBİ’lerimizin orta ve uzun vadede sürdürülebilir planlama yapmalarını güçleştiriyor. Bu yönde, nakit akışının yönetilmesi ve işletme sermayesinin fonlanmasına yönelik, yeni finansal araçların ivedilikle hayata geçirilmesi önem taşıyor” diye konuştu.


“Atacağımız adımlar stratejik önem taşıyor”

İş dünyasında çözüm bekleyen konulardan birinin yüksek enflasyon olduğunu aktaran EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Kanuna göre uygun şartları oluşan enflasyon muhasebesine geçilmesi beklentilerimiz arasında yer alıyor. Diğer yandan, iş dünyası olarak, küresel ticarette daha çok pay alabilmek için uğraşırken, yola çıkmamız engelleniyor. Vize başvurularında yaşanan gecikme, ret veya çok kısa süreli vizeler ile önümüze set çekiliyor. Karşılaştığımız bir diğer sorun ise finansmana erişim. Beklentimiz, reel sektörün, özellikle de üreten ihracatçılarımızın kredi talebinin uygun vade, miktar ve faiz düzeyinden karşılanması. Küresel ekonomideki belirsizlik devam ederken, bizim atacağımız adımlar stratejik önem taşıyor” ifadelerine yer verdi.


“Tarımsal ürün ihracatımız 3 milyar doları aştı”

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise “İzmir nüfusunun yüzde 15’i; bir diğer ifadeyle 150 bin aile geçimini tarımdan sağlıyor. Tarımsal ürün ihracatımız 3 milyar doları aştı. 322 bin hektarlık tarım arazimiz, yetişmiş insan gücümüz, sermaye potansiyelimiz ile bunun çok daha fazlasını başarabiliriz. Bu kapsamda borsacılık hizmetlerimizle ilgili olarak; borsa tescili ile muhtasar beyanname verme süresi arasındaki uyuşmazlığın yeni bir düzenlemeyle çözülmesini bekliyoruz” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM