GNC Makina Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Çetinkaya, ekonomik ve küresel dengelerin sürekli değişkenlik gösterdiği, finansmana erişimin oldukça zor ve maliyetli olduğu 2023 yılında, son verilere göre sanayi üretim endeksi yüzde 1,6 artmasının, takım tezgâhları sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşlar için pozitif bir beklenti oluşturduğunu ifade etti. Yıllık bazda yüzde 53,4 artan sanayi ciro endeksini, sanayi şirketlerinin gelir tarafında bir iyileşmenin işareti olarak kabul eden Çetinkaya, yıllık bazda değerlendirmede 2022 ile 2023’ün ilk 6 aylık verileri kıyaslandığında toplam pazarda yüzde 11,8’lik bir büyüme yaşandığını kaydetti. Pazarın büyük bir kısmını Avrupa ve uzak doğu menşeili ithal ürünlerin oluşturduğunu söyleyen Çetinkaya, özellikle son iki yılda yerli takım tezgâhı imalatçılarının artmaya başladığını belirtiyor.
“Toplam takım tezgâhları pazarı 1,5 milyar dolar”
Türkiye’deki takım tezgâhları pazarının yaklaşık büyüklüğünün 1,5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Çetinkaya, bu yıl toplam pazarın yüzde 20’lik bir artışla 1,8 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Çetinkaya, GNC Makina A.Ş olarak sağladıkları ürün ve hizmetlerle 1,5 milyar dolarlık pazarın 600 milyon dolarlık kısmına hitap ettiklerini söyledi. Çetinkaya, sektöre dair yorumlarına şu şekilde devam ediyor.
Çin menşeili ürünler, son iki yılda ivmelendi
Alt kategoride, genel tercihlerin otomasyon ve nitelikli tezgahlar olduğunu belirten Çetinkaya, bu tür tezgâhların giriş seviyesi olarak adlandırılan tezgâhlara göre ciddi artış gösterdiğine dikkat çekiyor. Finansmana erişimdeki kısıtlar, düşük seyreden kârlılıklar ve enflasyon baskısının CNC tezgâh yatırımlarında düşük maliyetli alternatif ürün arayışını beraberinde getirdiğini ifade eden Çetinkaya, bu bağlamda kalite ve nitelik olarak önceki yıllarda tercih edilmeyen Çin menşeili ürünlerin, son iki yılda pazar payında bir ivme yakaladığını söylüyor. Low-cost olarak tabir ettikleri bu ürünlerin, sanayiciler tarafında deneyim aşamasında olduğunu ve ülkemiz sanayisinin kalite ve nitelik anlamında beklentilerini karşılayıp karşılamayacağını söylemek için henüz erken olduğunu ifade eden Çetinkaya, bu süreci de yakından takip ettiklerini, gerekli olması durumunda doğru aksiyonu almak için planlama yaptıklarını da belirtti.
“Nitelikli insan gücüne ihtiyaç var”
Sanayi kapasite kullanımını direkt olarak etkileyen bir diğer unsurun da nitelikli insan gücü olduğunu vurgulayan Çetinkaya, “Her ne kadar Endüstri 4.0’la yapılan Robot ve Otomasyon yatırımları, insan gücündeki talebin azaltılması yönünde bir alternatif teşkil etse de günün sonunda nitelikli insan gücü ihtiyacı hala çok yüksek seviyede. Maalesef bu konu ile ilgili ihtiyacı karşılamak oldukça sıkıntılı. Sanayinin ihtiyacı, beyaz yakadan çok mavi yaka çalışanı. Biz de GNC Makina olarak bir akademi kurduk; GNC Akademi. Burada düzenli olarak eğitimler veriyoruz. Başarı gösteren katılımcıları sektöre kazandırıyoruz” diye konuştu.