Pazartesi, Eylül 16, 2024

Çin menşeli dampinge karşı önlem devam edecek

Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül 2023 tarihli Resmî Gazete’de İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ yayımlandı.

Çin Halk Cumhuriyeti’ni (ÇHC), Gümrük tarife istatistik Pozisyonu’nu (GTİP), İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nu ve İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli’ni (TGTC) kapsayan kararda, yürütülen soruşturma sonucunda, ÇHC menşeli ürünlere yönelik önlemin yürürlükten kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu saptandı. Soruşturma neticesinde ulaşılan tespitleri değerlendiren Kurulun kararı ile 1 Nisan 2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ ile yürürlükte olan dampinge karşı önlemin, Yönetmeliğin 42’nci maddesi çerçevesinde uygulanmaya devam edilmesine karar verildi.

Yönetmeliğin 35 ‘inci maddesine göre karar, yürürlük tarihinden itibaren 5 yıl sonra yürürlükten kalkacağı belirtildi. Yönetmeliğin 35 inci maddesine göre de tebliğ kapsamındaki önlemin sona erme tarihinden önce bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı takdirde önlem, soruşturma sonuçlanıncaya kadar yürürlükte kalmaya devam eder. İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ ile yürürlükte olan dampinge karşı önlemin uygulanmaya devam edilmesine ilişkin karar ise bugünden itibaren yürürlüğe girdi.


İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM