Pazar, Eylül 8, 2024

“İstanbul’daki 600 bin konut acilen yenilenmeli”

Özhaseki

Birleşmiş Milletler’in 78’inci Genel Kurulu’na katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın heyetinde yer alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, New York şehrinde bulunan Türkevi’nde, bir televizyon kanalının yayınında soruları cevapladı. İstanbul’daki 6 milyon konutun 1 buçuk milyonunun riskli olduğunu kaydeden Özhaseki, 600 bin konutun acilen yenilenmesi gerektiğini belirtti. Bakan Özhaseki, “Bizim ilk hedefimiz o 600 bin konut. Hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm çalışmalarıyla önce 600 bini, sonra 1 buçuk milyon sağlıksız konutu dönüştüreceğiz” dedi.


“Kaybedecek bir saniyemiz bile yok”

Şehirlerin güvenli inşasında tek çözümün kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayan Özhaseki, şehirlerin güvenli inşa edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlara değinen Özhaseki, “Bir taraftan İstanbul için özel bir birim kuruyoruz. Bir taraftan kaynak geliştirmeyle ilgili bir özel birim kuruyoruz. Kentsel dönüşüm sürecini öz kaynakları etkin ve verimli kullanarak daha da hızlandırmak istiyoruz. Kamulaştırma gibi seçenekler var ama bunlar hem yeni bir mali yük demek hem de yargıya taşınması halinde zaman kaybı demek. Bizim kaybedecek bir saniyemiz bile yok. Kuracağımız yeni genel müdürlük; hazine arazilerini tarayacak, sağlam, mahalle kültürünü yansıtan ve iklim dostu konutlarımızın inşa sürecinde bize hem rezerv alan olarak hem de kamuya arz noktasında fayda sağlayacak. Böylelikle konut arzını artırarak konut ve kira fiyatlarını da düşürmüş olacağız” diye konuştu.


Akıllı şehirler konseptinde ‘Bizim Mahalle’ projesi

İstanbul’da yapılacak kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamındaki yeni rezerv alanlarına akıllı şehirler konseptinde ‘Bizim Mahalle’ adını verdikleri projeler yapacaklarını dile getiren Özhaseki, “Emin olun hazırladığımız proje ortaya çıktığında, uygulanmaya başladığında herkes gönüllü olarak mahalleye gitmek isteyecek. Bir meydanı olacak o mahallenin, açılan ara sokakları. Kendine has esnafı ve toplanma, sohbet yerleri, parkları, yeşil alanları, sosyal donatıları, otoparkları olacak. Akıllı şehirler konseptine uygun yapmaya çalışacağız. Yağmur yağmışsa, dışarıya çok akıp gidip de seller basmayacak bir yeri. Beklettiğimiz yerde daha sonra onu arıtma tesislerinden geçerek gri su olarak evlerimizde kullanım suyu olarak kullanacağız” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM