Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Mevsim geçişlerinin kişiye olan etkileri

Sonbahar mevsimine geçmemizle birlikte hava sıcaklıkları değişiklik göstermeye başladı. Mevsim geçişleri; insanda hem fiziksel hem de psikolojik olarak çeşitli etkiler yaratabiliyor. Uzmanlar bu etkileri uyku düzeni, beden sağlığı ve ruh halinde değişikliği olarak sıralıyor.


İklim değişikliği, fiziksel olarak da bazı değişikliklere yol açabiliyor. Örneğin; yazdan sonbahara geçişte, gündüzlerin kısalması, vücudumuzun melatonin üretimini çoğaltarak uyku düzenini değiştirebiliyor. Yazın daha geç saatlerde uyurken kışın bu durum tam tersine dönebiliyor. Gecelerin uzamasıyla daha erken saatlerde uyumaya başlıyoruz. Bu durum kişide uykusuzluk etkisi yaratabiliyor. Uyku düzenimizin bozulmaması adına aynı saatlerde uyumaya ve uyanmaya özen göstermek gerekiyor. Ayrıca, havaların soğumasıyla birlikte, gün içinde hava dereceleri değişiyor. Sabah saatlerinde hava serinken, öğle saatlerinde sıcak ve geceleri ise soğuk oluyor. Bu durumda, grip ve soğuk algınlığı gibi sorunlara karşı karşıya kalabiliyoruz. Soğuk ve dengesiz havalardan etkilenmemek adına giydiklerimize dikkat etmekte fayda var.


İklim değişiklikleri ruh halimize olumsuz yansıyabiliyor

Mevsim geçişleri, ruh halimizi de etkiliyor. Uzmanlara göre; kış aylarında, hava sıcaklığının düşmesi ve gün ışığından yararlanma süresinin azalması, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunların görülme riskini artırabiliyor. Sonbahar aylarında yağmurun yağması ve kasvetli havaların olması kişinin kendi kabuğuna çekilerek hüzünlenmesine neden olabiliyor. Bu nedenle sonbahar aylarında doğa yürüyüşü yapmak ruh halinde olumlu etki yaratabiliyor. İlkbahar aylarında ise hava sıcaklığının artması ve gün ışığından yararlanma süresinin artması, ruh halimizi iyileştirerek daha mutlu ve enerjik hissetmemizi sağlayabiliyor. Özellikle ilkbahar aylarında doğanın yeşilliği ve havanın güzelliğiyle hafta sonlarının tadı çok başka oluyor.


Peki hangi önlemleri almalıyız?

Mevsim geçişinin insan üzerindeki etkilerini azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Bu doğrultuda gün ışığından yararlanma süresini artırmak için mümkün olduğunca açık havada zaman geçirmekte fayda var. Bu süreç içerisinde bol sıvı tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak ruh sağlığında olumlu etki yaratıyor. Sağlıklı bir beslenme düzeni uygulamak ise kendimizi daha iyi hissetmemizi destekliyor. Kasvetli havalarda stresi azaltmak için, yoga, meditasyon veya benzeri aktiviteleri yapmak, bedenimizi gevşetiyor ve kendimizi daha huzurlu hissetmemize yardımcı oluyor. Kış aylarında vazgeçilmez olan bitki çaylarını içmek ve sıcak içecekler tüketmek de önemli rol alıyor. Kışın zamanın büyük çoğunluğunu evde geçirmeyi tercih ediyoruz. Evde geçirilen süre artınca da kendimizi yalnız ve mutsuz hissedebiliyoruz. Bu nedenle sosyalleşmeyi unutmamak lazım. Ayrıca etkinliklere katılmakta kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı oluyor.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Merve Ağrıç

Diğer Yazarlar