Pazar, Eylül 8, 2024

Üsküdar Üniversitesi’nin kapıları Alzheimer Sempozyumu için açıldı

Üsküdar Üniversitesi, “Önlem için Ne Çok Erken, Müdahale için Ne Çok Geç!” teması ile düzenlenen “Alzheimer ile Yaşamak” başlıklı Alzheimer Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. Sempozyum, Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şubesi ile Kadıköy Alzheimer Merkezi iş birliğinde ve NPİSTANBUL Hastanesi desteğiyle gerçekleştirildi. Alanında uzman isimlerin katıldığı sempozyumda, Alzheimer ile ilgili hastalığı tanı, tedavi, hukuki boyutu, bakım veren psikolojisi, rehabilitasyon, dil ve konuşma terapisi ile hemşirelerin rolü gibi birçok konu ele alındı.


“Kişi 85 yaşında ise %50 Alzheimer olma riski var”

Alzheimer hastalığının 1990’lı yıllardan bu yana daha çok konuşulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hastalığın insan beynini daha çok anlamaya yarayan bir hastalık olarak nitelendirildiğini belirtti. Ortalama yaşın uzadığını kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Eskiden 40-60 idi, şimdi 80’lere çıktı. Türkiye’de kadınlarda 80’i geçti, erkeklerde 77’ye çıktı. Böyle bir durumda kişinin genetik olarak Alzheimer yatkınlığı varsa ortalama ömür uzadığı için de 85 yaşında yüzde 50 Alzheimer olma riski var. 85 yaşına gelmiş herkesin yüzde 50’sinin Alzheimer tanısı alma ile ilgili kanıtlar var. Ortalama yaş da uzayınca, bir insan daha önce erken yaşta öldüğü için Alzheimer olmadan ölebiliyordu. Şimdi ortalama yaş uzadı. 80’e, 90’a çıktı. Hatta 100’ü geçenler var” diye konuştu.


Alzheimer erken başlangıcının temel risk faktörü: Genetik

Son zamanlarda Alzheimer hastalığının başlangıç yaşının sıklıkla gündeme gelen konulardan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ ise 1900’lerin öncesinde demans, erken demans ve yaşlılık demansının tanımlandığını kaydetti. İlk tanı konulan hastanın 51 yaşında olduğunu ve tanının otopsi ile konulduğunu ifade eden Prof. Dr. Tanrıdağ, Alzheimer erken başlangıcının temel risk faktörünün genetik olduğunu vurguladı.


Prof. Dr. Çınar: Türkiye’de ise 800 bin Alzheimer hastası bulunuyor

Program kapsamında “Alzheimer Hastalığında Tanı ve Tedavi” konulu sunumunu gerçekleştiren Maltepe Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nilgün Çınar, genel nüfus artışına dikkat çekti. Nüfus artışı ile birlikte yaşlı nüfusun da arttığını ifade eden Prof. Dr. Çınar, “Hatta diğer yaş gruplarına göre yaşlı nüfus daha hızlı artıyor. Buna bağlı olarak Alzheimer hastalığı da artıyor. Dünyada 55 milyon, Türkiye’de ise 800 bin Alzheimer hastası bulunuyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM