Perşembe, Aralık 26, 2024

Balıkçılık turizmi, yerel ekonominin gelişiminde anahtar rol üstlenecek 

balıkçılık

Türkiye’deki balıkçılık turizmine destek olmak amacıyla, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğü tarafından “Sürdürülebilir Balıkçılık Turizmi Teknik İş Birliği Projesi” hayata geçiyor.

Proje kapsamında, İzmir Urla’da paydaşların ve balıkçılık kooperatifleri temsilcilerinin katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirildi. Küçük ölçekli balıkçılar ve balık yetiştiricileri için yerel ekonomiyi ve gelir oluşumunu çeşitlendirmeyi amaçlayan proje, Türkiye’de balıkçılık turizminin benimsenmesini, yerel toplulukların ekonomik gelişiminin kolaylaştırılabilmesini, kültürel mirasın teşvik edilmesini ve kıyı biyolojik çeşitliliğinin korunmasına katkıda bulunmayı da hedefliyor. 


“Balıkçılık turizmi ivme yapacak” 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu Türkiye’nin balıkçılık turizmi ülkesi olma yolunda umut verici bir adım attığını vurguladı. 

Turizmin keyif işi olduğunu kaydeden Gutu, “Bu keyfe bütçe ayırmaya hazır birçok insan var. Biz FAO olarak bu proje ile hem bu insanları çekmek hem de balıkçılar için gelir kaynağı olacak yöntemleri araştıracağız. Turizm ile balıkçılığı bir ayara getirmek kendiliğinden olacak bir şey değildir. Bunların bir araya getirilmesi vizyon, politika, strateji ve çalışma planı gerektirir. Dahası destekleyici tedbirdeler gerektirir. Bizler Türkiye’de bu endüstrinin büyük stratejiler geliştirerek sıçrama yapılacağına inanıyoruz. Öyle bir ivme yapacak ki bir marka haline gelecek” diye konuştu. 


“Evimiz balıkçı barınağı, tarlamız denizler” 

Projenin geleneksel balıkçılık için önemli olacağına inandığını söyleyen Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya ise balıkçılık turizminde belirli bir altyapı oluşturulduğunu belirtti. Özkaya, “Turistler özellikle geleneksel yöntemleri görmek, hangi balık nasıl avlanır, hangi zamanda avlanır gibi bilgileri öğrenmek için geliyor. Her sektörde sürdürülebilirlik çok önemli ama biz balıkçılar asıl kendi sektörümüz için bunu istiyoruz, çünkü biz diyoruz ki evimiz balıkçı barınağı, tarlamız denizler. Biz denizlerde sürdürülebilir balıkçılık yapmak istiyoruz” dedi. 


“Balıkçıların av baskısını azaltabilmeyi amaçlıyoruz” 

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz da balıkçılıktaki sürdürülebilirliğin balıkçılık turizmi ile sağlanabileceğini ekledi. Balıkçıların kazanç elde etmesi ve stoklar üzerindeki av baskını azaltmayı amaçladıklarını kaydeden Türkyılmaz, “Çünkü burada amacımız balıkçıların bir taraftan kazanç elde etmesini sağlamak diğer taraftan da stoklar üzerindeki av baskısı azaltabilmek. Bunu yapabilmenin yöntemlerinden birisi de balıkçılık turizmi. Dünya’daki bakış açısı da bu yönde olduğu için FAO, diğer taraftan hem ülke hem yerel düzeyde önem verdiğimiz ve bu projeye katkı sağlayacak tüm paydaşlar burada. O nedenle bu projenin balıkçılık turizmi için çok faydalı olacağına inanıyorum” diyerek sözlerine son verdi.


“Balıkçılık turizmi, gelişmekte olan bir kavram”

Balıkçılık turizminin Akdeniz’e özgü olduğunu söyleyen FAO Balıkçılık ve Su Ürünleri Kıdemli Uzmanı ve Proje Teknik Lideri Haydar Fersoy ise “Balıkçılık turizmi, gelişmekte olan bir kavram. Dünya’da bu konuları konuşuyor, çerçeveyi oluşturmaya çalışıyor. Bu nedenle aslında balıkçılık turizmi konusunda çalışmanın tam zamanı” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM