Cumartesi, Temmuz 27, 2024

HPV ile İlintili Siğiller ve Kanserlerden Aşı ile Korunabilir miyiz? -2

Dünden devam


Siğiller bir hastalık bulgusu mudur?

  • Bu soruyu herhalde kendi kendine sormayan veya bu nedenle doktora veya tıp dışı yerlere gitmeyen sanırım çok az kimse vardır. En azından çocukluğumuzda siğiller başımızın belası olmuştur. Çoğumuz siğillerin virüs kaynaklı bulaşıcı bir hastalık olduğunu, hatta genital yani üreme organlarına ait siğillerin kanser yönünden riskli olduğunu belki düşünememişizdir. Cinsel Yolla Bulaşan önemli virüslerden birisi de HPV’dir. Bu tümcenin altını özellikle çizmek ve akıldan çıkarmamanızı öneririm.

Siğil nedir?

  • Derinin ve dışarıya açılan organların; yani ağız, burun, akciğerler, mide, genital organlar ve benzeri organların iç zarı dediğimiz mukoz membranlarının virüs kaynaklı urlarıdır diyebiliriz.

Siğilleri yapan virüsler nelerdir?

  • HPV ile İnsan Epitel Hücrelerini tutan elliden fazla DNA virüsleri siğil yaparlar.

Dünyada siğil sıklığı ne kadardır?

  • İnsanların onda birine yakın olup, siyahlarda beyazlara göre daha az görülmektedir.

Siğil oluşumunda riskli gruplar kimlerdir?

  • Cinsel organlarında ve makat çevresinde siğili olanlarla cinsel ilişkiye girenler.
  • Et, balık ve kümes hayvanları ile uğraşan kimseler.
  • Bağışıklığı çeşitli nedenlerle baskılanmış yani travmalı ve sıkıntılı kişiler, kanser ilacı kullananlar, radyoterapi alanlar, HIV-AİDS ve Covit geçirenler.
  • Çocuklar.

Siğillerin bulaşma yolları nelerdir?

  • Deri siğilleri özellikle bulaştırıcılığı olan kişilerle doğrudan veya kullandıkları eşya ile temas etmekle geçebilir.
  • Cinsel yolla bulaş en önemli geçiş yoludur. Özellikle Anogenital siğiller Cinsel Geçiş için tipik örnektir.

Siğilleri nasıl tanıyabiliriz?

  • Çıplak gözle tanımak kolaydır. Bazı tipleri çıplak gözle fark edilmediğinden gerekirse patolojik tanı yöntemlerine gidilebilir. Yani örnek alınıp “Patoloji Birimine” göndermek gerekir.

Siğillerin tedavisi için neler söylenebilir?

  • Virüs kaynaklı olduğundan acaba virüslere karşı antiviral ilaçlarla tedavi edebilirmiyiz diye düşünsek de; şimdiye kadar bu yöntemle mesafe alınamamıştır. Zaten % 100 tam tedavi yoktur. Genellikle sağlıklı yaşam, iyi beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi noktalara dikkat etmek önemli noktalardır. Bazen kendiliğinden gerileyebildiğini görebiliriz. Dış siğillerde sıvı azot ile dondurup sağlıksız dokuyu yok etmek iyi bir yöntemdir. Ayrıca Podofioks günde iki kere en az üç gün gerekirse dört haftaya kadar tedavi devam ettirilebilir. Podofilin, Triklorasetik asit, Elektrokoter, Karbondioksit lazer tedavideki diğer ajan ve yöntemlerdir.

Yorum ve önerilerimiz ne olmalı?

  • Görüyorsunuz HPV, HPV Aşıları ve Siğiller konusuna dalıp, içinden zor çıktık. Siğillerin kanser yönünden önemli olduğunu özellikle HPV nin bu yönden üzerinde durulması gereken önemli bir virüs olduğunu akıldan çıkarmamak, rahim ağzı kanserinin, Anogenital siğillerle ilişkisinin bulunduğunu unutmamak gerekir. Riskli gruplara ve çocuklarımıza HPV aşısını yaptırmak gerekir. Mutlaka aşı ücreti Koruyucu Hekimlik konusu olduğundan devletçe karşılanmalıdır. Aşı ödeme kapsamına alınmalıdır. Korunma yönünde atılacak her adım bizce çok değerli ve anlamlıdır.

Sevgilerimle…

Dr. Mustafa Torun

Diğer Yazarlar