Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Bakan Bolat: İkinci el otomobilde yüzde 10-15 düşüşler var 

İkinci el otomobil piyasası

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç piyasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. İnternet sitelerinde yer alan sahte ilanlara ilişkin ağır cezai muayede uygulayacakları yönetmelik değişiklikleri yapıldığını ve düzenlemelerden netice alınmaya başlandığını belirten Bolat, otomotiv piyasasında ikinci el piyasa fiyatlarında yüzde 10-15 oranında düşüşler olduğunu söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) 29’uncu Dönem 11’inci Olağan Meclis Toplantısı’nda konuştu. ATO Başkanı Gürsel Baran’ın kendi çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdiği toplantıya ATO yönetim kurulu ve meclis üyeleri de katılım gösterdi. Toplantıda İkinci el otomotiv piyasasına yönelik açıklamalar yapan Bakan Bolat, “İnternetin gelişmesiyle birlikte ilan sitelerinin yaygınlaşması, bazı kişilerin bu ilan sitelerinde fiyat şişirme manipülasyonları maalesef birçok sektörde can yakıyor. Bu ilanlara ilişkin yönetmelikler çıkardık ve sahte ilanlara ilişkin ağır cezai muayedeleri uygulayacağımız yönetmelik değişiklikleri yaptık” ifadelerini kullandı. Çalışmaların neticesini görmeye başladıklarını kaydeden Bolat, “Otomotiv piyasasında ikinci elde piyasa fiyatlarında yüzde 10-15 düşüşler var. Birinci elde artık stoklar ortaya çıkartılmak zorunda kalındı, ‘araç yok’ kelimesi artık gündemden büyük ölçekte düştü. Birinci elde de sıfır otomotivde kolay kolay zam yapılamayan bir süreci yaşıyoruz. Gıda ve marketlerle ilgili de yoğun denetimlerimizi yapıyoruz. O konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Denetimlerimiz artıyor ve artacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığımız olarak Gıda Fiyat Komitesi çalışmalarına devam ediyor” diye konuştu. Öte yandan Ankara’nın 2022’de 12 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını belirten Bakan Bolat, “Ankara, bu yıl da 8,2 milyar dolar ihracat yaptı. Türkiye’nin ihracatında 4’üncü sırada. Ankara’yı tebrik ediyoruz. ATO ailesini de gönülden kutluyoruz. Bu başarıda işçimizden mühendisimize, sanayicimizden girişimcimize, çiftçimizden emekçilerimize, memurumuzdan esnafımıza varıncaya kadar tüm vatandaşlarımızın katkısı var” dedi.


“Orta Vadeli Plan’a göre toplamda 365 milyar dolar döviz geliri kazanacağız”

Türkiye’nin hizmet ihracatında 2022’de 90 milyar dolara ulaştığını ifade eden Bakan Bolat, 2002’de hizmet ihracatının 14 buçuk milyar dolar olduğunu aktardı. Turizmde hava, kara, demiryolu taşımacılığı, sağlık turizmi, eğitim hizmetleri, bilişim ve yazılım ihracatı ile bunları başaracaklarını kaydeden Bolat, “Orta Vadeli Plan’a göre 2023’te 255 milyar dolar mal ihracatı ve yaklaşık 110 milyar dolar da hizmet ihracatı ile toplamda 365 milyar dolar döviz geliri kazanıyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM