Perşembe, Eylül 19, 2024

Hisarcıklıoğlu: Deprem bölgesi için hızla harekete geçtik

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, üretim sektörünün deprem etki analiz ve raporlama çalışması toplantısında, oda ve borsa camiası olarak deprem bölgesi için hızla harekete geçtiklerini kaydetti. Ellerindeki tüm imkanları deprem mağduru iller için seferber ettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “4 bin 700 tır, 7 gemi, 6 uçak dolusu yardım ulaştırdık. 36 bin ton gıda, 3 bin 900 konteyner, 6 bin çadır, 100 binden fazla ısıtıcı, 817 bin battaniye ve 530 ton akaryakıt, 551 iş makinesi ve mobil vinç gönderdik. 24 noktada yemek mutfağı kurarak, 3 buçuk milyon kişilik sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdik. Sonraki aşamada bölgedeki kalıcı konut ihtiyacının karşılanması için bir kampanya düzenledik. Elimizdeki tüm maddi kaynakları bu işe aktardık” diye konuştu.


“Deprem bölgesinden mal almak isteyenleri, bölgedeki üreticilerle eşleştirdik”

Bölge ekonomisinin ve istihdamının yeniden canlandırılması için çeşitli girişimler hazırladıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Tedarikçim Deprem Bölgesi Programı ile deprem bölgesinden mal almak isteyen firmaların, bölgedeki üreticilerle eşleştirildiği bilgisini paylaştı. Başkan Hisarcıklıoğlu, “Ulusal Gıda Perakendecilerini, deprem bölgesinden tedarik sağlamaya yönlendirdik. Deprem bölgesinde; elde, depoda, tarlada kalan tarım ve gıda ürünlerinin ulusal zincir market tarafından satın alınmasını sağladık. Ticaret pazaryerlerinden, deprem bölgesindeki üreticilere destek vermelerini temin ettik. Deprem bölgesindeki satıcıların, e-ticaret pazar yerlerinde komisyonsuz satış yapmasını sağladık” ifadelerini kullandı. 


“İstihdam verileri, 4 ildeki çalışan sayısında çarpıcı bir azalışa işaret ediyor”

Deprem bölgesindeki insanların, üretim ve ticaret yaparak, kendi ayaklarının üzerinde durmalarının sağlanması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “İstihdamla ilgili son rakamlar, bölgede, özellikle 4 ilimizdeki çalışan sayısında çarpıcı bir azalışa işaret ediyor. Depremin istihdama en olumsuz yansıdığı il Hatay oldu. Hatay’da özel sektörde çalışan sayısı yüzde 35 azaldı. Yani her 3 kişiden biri artık çalışmıyor. Geçen sene 165 bin olan kayıtlı istihdam, bu sene 107 bine düştü. Demek ki 58 bin kişi işten ayrıldı veya işini kaybetti. Kahramanmaraş’ta özel sektörde çalışan sayısı yüzde 29 azaldı. Çalışan sayısı 147 binden 104 bine düştü. Malatya’da 95 binden 71 bine geriledi. Adıyaman’daki özel sektör istihdamı ise 55 binden 48 bine indi” cümlelerine yer verdi. 


“Gaziantep’ten 28 firma, ilk 500 firma arasında”

Şehirleri ayağa kaldırmanın ekonomiyi yeniden canlandırmaktan geçtiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Sanayisi Odası’nın bu vizyonla harekete geçtiğini ve çalışmaya başladığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Kamu ve özel sektör kurumlarımızın yanı sıra, uluslararası kuruluşların destek ve katkılarıyla, çok önemli bir çalışmayı hayata geçirdi. Gaziantep sadece bölgenin değil, ülkemizin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biri. İsmi markalaşmış bir şehrimiz. Geçen hafta İstanbul Sanayi Odası tarafından Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu açıklandı. Gaziantep’ten 28 firmamız ilk 500 firma arasında yer aldı” ifadelerinde bulundu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM