Cumartesi, Temmuz 27, 2024

İzmir süs bitkileri üreticileri LIF 2023’e çıkarma yapacak

süs bitkisi

16-18 Kasım 2023’te İstanbul Fuar Merkezi’nde (IFM) düzenlenecek LANDSCAPE ISTANBUL FAIR (LIF) 2023 / 2’nci İstanbul Peyzaj, Peyzaj Malzemeleri, Süs Bitkileri, Park ve Bahçeler Fuarı’na İzmir’in önde gelen süs bitkileri ve peyzaj malzemeleri üreticileri yoğun katılım gerçekleştiriyor.

İzmir merkezli 26 şirket, yurt içi ve yurt dışından açık yaşam alanlarının düzenlenmesine ihtiyaç duyan oteller, gayrimenkul projeleri, endüstriyel alanlar, kamusal açık alanlar ve belediyeler gibi satın alma hacimleri büyük kurumların yetkileri ile bir araya gelecek, yeni iş birliklerine imza atacak.


Türkiye’nin en büyük süs bitkileri üretim alanına sahip şehri: İzmir

Türkiye’de toplam 5 bin 687 hektar alanda süs bitkileri üretimi yapılıyor. Üretim alanlarının yüzde 70’ini dış mekân bitkileri, yüzde 26’sını kesme çiçekler oluşturuyor. İzmir ise süs bitkileri üretiminde de Türkiye için özel bir yere sahip. İzmir bin 641 hektar ile Türkiye’nin en büyük süs bitkileri üretim alanına sahip. Bu rakam aynı zamanda İzmir’in tarım yapılabilir alanlarının yüzde 0,5’ine denk geliyor.

Ülkenin nergis üretiminin yüzde 98,62’sini, kasımpatı üretiminin yüzde 91,69’unu, diğer kesme çiçek üretiminin yüzde 60,75’ini, çiçek soğanı üretiminin yüzde 54,9’unu ve statice üretiminin yüzde 53,8’ini İzmir karşılamakta. Dış mekan süs bitkileri üretiminde Bayındır ve Ödemiş, kesme çiçek üretiminde ise Menderes ilçesi ön plana çıkıyor.

İzmir üretimi kadar, süs bitkileri ihracatında da Türkiye’nin öncü şehirlerinden. Türkiye’nin toplam süs bitkileri ihracatının yaklaşık yüzde 13’ünü tek başına yapan İzmirli üreticiler 2022 yılının tamamında 18 milyon 746 bin dolar, bu yılın 1 Ocak-31 Ağustos döneminde ise 13 milyon 192 dolarlık ihracat gerçekleştirdi.


“Fuarda dünyaca ünlü marka ve üreticiler yer alacak”

İzmir’in süs bitkileri üretimindeki yerine dikkat çeken LIF 2023’ün organizatörü ve Athena Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültekin Gökgül, “LIF 2023 İzmirli üreticilerimize büyük fırsatlar sunuyor.  Çünkü 40 ülkeden 5 binin üzerinde satın alma profesyoneli ile üretici şirketler bir araya gelecek. Açık yaşam alanlarının düzenlenmesine ihtiyaç duyan oteller, gayrimenkul projeleri, endüstriyel alanlar, kamusal açık alanlar ve belediyeler gibi satın alma hacimleri büyük kurumlar da fuarda yerine alacak. Ayrıca fuarda, Türkiye’de başka hiçbir etkinlikte bulunmayacak, sadece LIF 2023’e katılacak, konusunda önde gelen dünyaca ünlü çok sayıda marka ve üretici de yer alacak. Biz İzmirli üreticilerimizin LIF 2023’ten yeni iş bağlantılarıyla ayrılacağını görüyoruz. Fuardaki bu bağlantıların da ihracat rakamlarına yüksek katkı vermesini bekliyoruz’’ dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM