Cumartesi, Temmuz 27, 2024

‘Dünya Hayvanları Koruma Günü’ kutlu olsun

Yaşam için gerekli olan hemen hemen her şeyin karşılanmasında doğaya ve onun çeşitliliğine muhtaç olmamız değişemeyecek gerçekler arasında yer alıyor. Yaşamımız, bitkilerin ve hayvanların olağanüstü değişkenliği, onların yaşadıkları yerler ve içinde bulundukları ortamlara bağlı olarak ilerliyor. Dünyanın döngüsünde yer alan hayvanları korumak ve tabiatlarını bozmamak önem taşıyor. Bu nedenle 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü, dünya genelinde hayvanların yaşam haklarına, refahlarına ve korunmalarına dikkat çekmek amacıyla her yıl kutlanıyor.

1822 yılında İngiltere’de kurulan Hayvanları Koruma Birliği ile hayvan dostlarımızın daha iyi şartlarda beslenmesi ve korunması amaçlanıyor. İnsanların hayvanlara iyi davranmalarını sağlamak ve onları korumak için ülkemizde 1908 yılında Hayvanları Koruma Derneği kuruluyor. Aynı amaç altında oluşturulan bu dernekler daha sonra birleşerek Hollanda’nın başkenti olan Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu adı altında bir araya geliyorlar. Bu kuruluş dünya genelinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek amacıyla 4 Ekim tarihini Hayvanları Koruma Günü olarak ilan ediyor.


Dünya Hayvanlar Günü her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor

Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün amacının başında, insanların hayvanlara olan saygısını artırarak, onların yaşam koşullarını iyileştirmek ve onları korumak yer alıyor. 4 Ekim, hayvanlara yönelik şiddetin, ihmalin ve sömürünün önüne geçmek için farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Ayrıca, hayvanların yaşam alanlarını korumak ve onları tehdit eden unsurlara karşı önlem almak için çalışmalar yürütülüyor. Unutmamalıyız ki bu doğada bizden farklı canlılarda bulunuyor. Onların yaşam alanlarına saygı duymak ve zarar vermemek gerekiyor.

Türkiye’de de 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü, her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu etkinlikler arasında hayvan barınaklarına ziyaretler, sokak hayvanları için mama ve su dağıtımları, hayvan haklarına ilişkin eğitimler ve kampanyalar yer alıyor. Bireylerin, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde olduğu gibi her gün hayvanlara karşı duyarlı davranması ve onların yaşamlarını korumak için çaba göstermesi önemli bir rol alıyor.

Merve Ağrıç

Diğer Yazarlar