Cumartesi, Aralık 21, 2024

“Akkuyu’da ilk reaktör için hedef 2024”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı canlı yayında petrol kuyularıyla ilgili sorulan soruları yanıtladı. Akkuyu Santrali’ndeki son durumu anlatan Bayraktar, hedef tarihlerinin 29 Ekim 2024 olduğunu vurguladı. 30 bine yakın çalışanla, gece-gündüz mesai harcadıklarını söyleyen Bayraktar, “Ümit ediyoruz, önümüzdeki yıl bu hedefimizi gerçekleştirip ilk reaktörü devreye alıp buradan elektriği üreterek ülkemize ilk nükleer elektriği sunmuş olacağız. Bizim 70 yıllık rüyamız. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da karbonsuzlaşmaya giden yolda olmazsa olmaz konularından bir tanesi nükleer. Nükleersiz bugünkü teknolojilerle karbon nötr bir dünya yapmamız mümkün değil” diye konuştu. 


“Küçük modüler reaktörleri önemsiyoruz”

Dünyada 50’nin üzerinde reaktör inşaatının devam ettiğini belirten Bayraktar, Akkuyu Santrali’ndeki 4 reaktörü, Sinop projesini ve Trakya projesini kararlılıkla devreye almak istediklerini kaydetti. Bakan Bayraktar, “Küçük modüler reaktörleri çok önemsiyoruz, o konuda da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde Türkiye’nin 20 bin megavatın üzerinde nükleer santrale sahip olması gerekiyor” dedi. 

“Irak-Türkiye petrol boru hattı, 1,4 milyon varillik kapasiteye sahip”

Irak-Türkiye petrol boru hattının kamuoyunda Kerkük-Yumurtalık boru hattı olarak bilindiğini kaydeden Bayraktar, bu hattın dünya petrol piyasaları için oldukça önemli bir geçiş güzergahı olduğunu belirtti. Petrol boru hattının 1,4 milyon varillik kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Petrol hattını 46 yıldır kesintisiz şekilde hizmete hazır vaziyette, fonksiyonel olarak tuttuk.  Bu konuda milyarlarca dolarlık yatırım yaptık.Fakat Irak’ta yaşanan savaşlar, siyasi istikrarsızlıklar, terör, birçok etkiyle beraber Irak’tan kesintili veya olması gereken kapasitenin çok altında petrol sevkiyatı yapılabildi. Ülkemizin 6 Şubat’ta yaşadığı deprem felaketinden sonra dahi hızlı bir şekilde hatları çalışır vaziyette tutmaya devam ettik. Özellikle mart ayının sonunda bölgede yaşanan sel felaketleri ve yoğun yağış nedeniyle bizim iç hatlarımız, yani Batman petrolünü Dörtyol’a taşıyan kendi içi hatlarımız dahil olmak üzere petrol sızıntılarının olduğu hadiseler yaşadık, yani tabii afetlerin getirdiği böyle bir sıkıntı oldu” ifadelerini kullandı. 

“BAE ile Türkiye, en uygun ticari şartları oluşturmaya gayret ediyor”

Abu Dhabi’deki zirve hakkında konuşan Bayraktar, toplantının her yıl düzenlenen büyük petrol, gaz konferansı olduğunu söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) kasım ayının sonunda büyük bir iklim konferansına ev sahipliği yapacağını ifade eden Albayrak, enerji sektörünü iklimden ayrı düşünemediklerine dikkat çekti. Albayrak, “19 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti kapsamında 51 milyar dolarlık paketin 29, 7 milyar doları enerji projeleriydi. Ciddi bir ilgi var. Yenilenebilir projelere, yeşil hidrojen, elektrik iletim hatları ve doğal gazdan elektrik üretim projelerimizle alakalı somut projeler konuşuyoruz. Bunları bir adım daha ileri götürdük. Yakın bir zamanda projelerinin bir kısmının realize olacağını göreceğiz. İki taraf da ticari olarak en uygun şartları oluşturmaya gayret ediyor. Kısa zamanda bunu bir anlaşma ile taçlandırıp yatırımları hızla yaparız” cümlelerine yer verdi. 

“Türkiye, AB’nin dördüncü büyük doğal gaz piyasası”

Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) dördüncü büyük doğal gaz piyasası olduğunun altını çizen Bayraktar, “İsrail Enerji Bakanı ile görüşme gerçekleştirdik. New York’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı ile görüştü. Birkaç hafta içerisinde İsrail’e gitmeyi planlıyorum. Türkiye artık gaz alan bir ülke olarak, gazın ihracatında yoğun bir şekilde olacak. Altyapımızı buna göre hazırladık. 20 bin km’ye yakın iletim hattı, depolarımız, gazlaştırma tesislerimiz, bütün bunlarla birlikte bu projelerin hayata geçmesi, Türkiye’ye gelmesi ve Avrupa’ya gitmesi mümkün. Teknik olarak en uygun projelerden birisi” açıklamalarında bulundu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM