Cuma, Eylül 20, 2024

Korkmaz: İthalattaki azalışta döviz dalgalanması etkili

Türkiye’nin dış ticaret istatistik verileri ışığında, ithalat politikaları ve global ticaret ağına yönelik stratejilerini değerlendiren Navlungo Kurucu Ortağı ve CEO’su İsa Korkmaz, özellikle belirli ülke grupları ve sektörlerle olan ticari ilişkileri anlamanın, gelecek dönem ekonomik politikaların şekillendirilmesi açısından önem taşıyacağını belirtti.

Ağustos ayında ithalattaki yüzde 6,3’lük azalışın ardındaki etmenleri ve yılın geri kalanı için beklentileri dikkatli analiz etmek gerektiğine dikkat çeken Korkmaz, döviz kuru dalgalanmaları, enerji ve hammadde fiyatlarındaki değişimler ve global ticaret politikalarındaki dönüşümler gibi eşitli faktörlerin Türkiye’nin ithalat verilerini şekillendirdiğini söyledi. Korkmaz, “En fazla ithalat yaptığımız ülkelerin başında Çin, Rusya ve Almanya gelirken; en fazla ithalat yapılan sektörler sırasıyla İmalat Sanayi, Madencilik ve Taş Ocakçılığı ile Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık oldu. Bu veriler, iş dünyamıza ve lojistik sektörüne yön verme kapasitesine sahip” dedi.


“Ocakta ithalatta 35 milyar doları görebiliriz”

Gelecek yıla dair öngörülerini de paylaşan Korkmaz, “Veriler iyi izlendiğinde son birkaç senenin aynı döneminde özellikle eylül ayından itibaren ithalatta düzenli bir artış izlemekteyiz. Geçtiğimiz yıl ocak ayında ithalat verilerimiz 33 milyar 742 milyon dolar seyrindeydi. Bu yıl önümüzdeki kampanya sezonunu da göz önüne alırsak ihracattaki umudumuzu ithalat için de beslemekteyiz. İthalatta 2024 yılı ocak ayında 35 milyar dolar gibi rakamları görebileceğimize inanıyoruz. Bu beklentide; dünya pazarında ihracat anlamında Türk ürünlerinin kıymeti her geçen gün artarken aynı zamanda Türk satıcıların ürün çeşitliliğini her daim benimsemesinin de büyük etkisi var. Aynı zamanda endüstriyel ihtiyaçlar ve dış ticaret anlaşmaları da bu beklentiyi artırıyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM