Cuma, Eylül 20, 2024

Tarihte bugün: 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü

6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü’nde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Tüm dünyada her yıl 6 Ekim günü, serebral palsili çocuklara dikkat çekmek amacıyla yeşil renkle simgeleştirilen etkinlikler yapılıyor


Serebral palsi nedir?

Serebral palsi, beyin hasarı nedeniyle kas ve hareket sisteminin etkilendiği, belirtileri bebeklik ve çocukluk çağında görülmeye başlanan bir rahatsızlıktır. Çocuklarda serebral palsiye neden olan beyin hasarı doğumdan önce, doğum sırasında, doğumdan sonraki bir ay içinde veya beyin hala gelişim halindeyken meydana gelebilir. Oturma, yürüme, emekleme gibi fiziksel aktiviteleri yapmada zorluk, el becerilerinin gelişmemesi, konuşma bozuklukları, kaslarda gevşeme veya sertlikler, fiziksel hareketlerde zorlanma ve duruş bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda yutma, nefes alma, boyun ve baş hareketlerini kontrol etmede sorunlar yaşanabilir.

Serebral palsi belirtileri nelerdir?

Serebral palsi belirtileri hafif ila şiddetli arasında geniş bir yelpazede yer alır ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. SP’li bazı insanlar yürümek ve oturmakta zorluk çekerken, diğerleri nesneleri kavrama ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Belirtiler zamanla daha şiddetli hale gelebilir veya hafifleyebilir. Ayrıca, beynin etkilenen kısmına bağlı olarak farklı belirtiler görülür.

-Yuvarlanma, tek başına oturma veya sürünme gibi motor beceri gelişiminde gecikmeler

-Kas tonusunda aşırı sertlik ya da gevşeklik gibi değişiklikler

-Konuşma gelişiminde gecikmeler ve konuşma zorluğu

-Kaslarda spastisite adı verilen sertlik ve abartılı refleksler

-Ataksi olarak adlandıran kas koordinasyonu zayıflığı

-Titreme ve istemsiz hareketler

-Sık sık düşme

-Yutma problemleri

-Vücudun bir tarafını tercih etme, örneğin nesneleri hep aynı elle tutma

-Nöbet, zihinsel yetersizlik ve körlük gibi nörolojik problemler

-Serebral palsili çoğu çocuk hastalıkla doğar, fakat aylar veya yıllar sonrasına kadar bir hastalık belirtisi göstermeyebilir. Belirtiler genellikle çocuk 3 veya 4 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM