Halkın göz sağlığını ve mesleğin geleceğini tehdit eden etik ve bilim dışı uygulamalarla mücadeleyi amaçlayan Türk Oftalmoloji Derneği tarafından, Türk Neonatoloji Derneği’nin desteğiyle, Prematüre Retinopatisi (ROP) eğitimi düzenlendi.
Türk hekimler, erken doğan bebeklerde görülen ve tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilen ROP hastalığı ile ilgili tanı ve tedaviye yönelik, 11 ülkeden gelen meslektaşlarına; teorik, pratik ve simülasyon yöntemiyle uygulamalı eğitim verdi. Ankara’da gerçekleşen eğitim, Türk Oftalmoloji Derneği Eğitim Merkezi’nde (TODEM) tamamlandı.
“ROP tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açıyor”
Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, ROP hastalığının erken doğan bebeklerde, retinanın damarsal gelişiminin tamamlanmadan doğmaları nedeniyle ortaya çıktığını vurguladı. Tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açtığını belirten Prof. Dr. Kapran, prematürelerin yaklaşık yüzde 30’unda ROP hastalığı geliştiğini ve bunun yüzde 5-8’inin ciddi görme kaybıyla sonuçlandığına dikkat çekti. Prof. Dr. Kapran, doğumu takiben birinci ayda ilk taramaların yapılması gerektiğini ve ciddi ROP gelişimi durumunda ise acilen lazer veya göz içine ilaç enjeksiyon yapılmaması durumunda hastalığın kalıcı körlüğe yol açabildiğini söyledi.
“Göz hekimleri, güncel tanı tedavi yöntemlerine hakim olmalı”
Bebek doğduktan sonra bir ay içinde muayenesinin yapılması ve ciddi ROP tespit edilmesi durumunda tedaviye hemen başlanması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Kapran,” Bu muayene özel bir eğitim ve tecrübe gerektiriyor. Bu nedenle göz hekimlerinin güncel tanı ve tedavi yöntemlerine hakim olması gerekiyor. TOD olarak göz hekimlerimizin dünya ile güncel tecrübelere, bilgilere sahip olması için eğitim çalışmalarımıza ve yurt geneline yayılan eğitimlerimize kongrelerimize durmaksızın devam ediyoruz” diye belirtti.
“Eğitime 11 ülkeden gelen yabancı hekimler katıldı”
Türk Oftalmoloji Derneği Prematüre Retinopatisi Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Şengül Özdek ise muayene, tarama ve tanıya ilişkin verilen eğitim ve kursların büyük önem taşıdığının altını çizdi. Türk Oftalmoloji Derneği olarak ulusal çok sayıda eğitim verildiğini belirten Prof. Dr. Özdek, “Bu yıl ilk kez Uluslararası Prematüre Retinopatisi Eğitimi düzenliyoruz. Eğitime, Türkiye’deki göz hekimlerinin yanı sıra ABD, Hollanda, Japonya, Hindistan ve Filipinler’in aralarında bulunduğu 11 ülkeden yabancı hekimler katıldı. Bu kapsamda, çoğunluğu Türk hekimlerinden oluşan 31 göz hekimi tarafından tanıdan tedaviye, muayeneden takip sürecine ilişkin eğitimi başarıyla tamamladık” cümlelerine yer verdi.