Pazar, Eylül 8, 2024

Cevizde hedef 4 bin ton rekolte

Ceviz Üreticileri Derneği, Uzunköprü’deki etkinlikle cevizde hasat sezonunu açtı


ENSAR ÇIRAK

Cevizde hasat sezonu açıldı. Yerli ceviz üretiminin artmasını ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), 2023 yılı hasadına başladı. Edirne Uzunköprü’deki Avrupa Tarım Ceviz Bahçesi’nde gerçekleştirilen hasat etkinliğinde konuşan CÜD Başkanı Ömer Ergüder, cevizde bu yıl 4 bin ton rekolte hedeflediklerini duyurdu. CÜD olarak ürettikleri cevizlerin değerine vurgu yapan Ergüder, mevsim şartlarına ve iklim değişikliğine karşı önlemler aldıklarını belirtti. Üretimde modern damla sulama sistemlerini kullandıklarını dile getiren Ergüder, “Zorlu iklim şartlarına rağmen bu yıl ki hasadımızın oldukça başarılı geçeceğine inanıyoruz” dedi.


Cevizin fiyatı seneye 160 TL olabilir

Ceviz perakende fiyatlarında 2024 yılı tahmini değerlerini de değerlendiren Ergüder, “Ceviz fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişebiliyor. Bu faktörler arasında üreticiye yansıyan maliyetler, iklim şartları, pazar koşulları gibi etkenler yer alıyor. Dolayısıyla da ceviz fiyatı hakkında kesin bir şey söylemek doğru olmayacaktır. Ancak 150 TL ile 160 TL arasında olabileceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.


Cevizde üretici markası geliyor

Diğer taraftan, tüketicilerde ithal yerine yerli ceviz seçmeleri konusunda bir farkındalık oluşmaya başladığını belirten Ergüder, “Yerli ceviz, el değmeden üretiliyor ve hasat sonrası hızla sofralara ulaşabiliyor. Bu nedenle çok daha lezzetli ve ithal ürünler karşısında fark yaratıyor. Ekstra hiçbir işleme maruz kalmadan ürettiğimiz cevizlerimiz, doğrudan tüketiciyle buluşuyor. Her fırsatta bu konuya dikkat çekiyorum ve sanırım çabalarımız meyvesini vermeye başlıyor. Tüketiciler artık daha bilinçli. Farkındalıklarını artırmak adına Ceviz Üreticileri Derneği olarak, yeni bir adım da attık. Çok kısa bir süre içinde kendi ürettiğimiz cevizlerimizi yeni markamız altında tüketicilerle buluşturacağız. Ürünlerimizin lezzeti ve kalitesiyle fark yaratacağına eminiz. Bu adım hem yerli üreticilere bir ışık olacak hem de tüketiciler sofralarında çok daha sağlıklı ürünlere yer verecek” ifadelerini kullandı.


Yazıcıoğlu: El değmeden üretim yapabiliyoruz

Avrupa Tarım Bahçesi’nin ortağı Haşimcan Yazıcıoğlu da 2013 yılı itibari ile fiziki çalışmalara başladıklarını ve ceviz bahçelerinin ilk fidanlarını 2015’te toprakla buluşturduklarını söyledi. Avrupa’nın en yüksek kapasite ve teknolojiye sahip isleme tesislerinden birine sahip olduklarını ifade eden Yazıcıoğlu, 2 bin dönümlük arazide 50 bin adet ağaca ulaştıklarını açıkladı. Yazıcıoğlu, “Avrupa Tarım olarak, tamamen tek bir alanda tüm teknolojik mekanizasyon araçlarla birlikte el değmeden üretim yapabiliyoruz. Ürünlerimizin daha kaliteli olması için yapay zekâ dâhil birçok farklı uygulamayı sahamızda kullanıyoruz ve bunun da sonuçlarını görüyoruz” dedi.


Üzmez: Türkiye’nin geleceği tarımda saklı

Hasat etkinliğine konuşmacı olarak katılan ve gurmelik yapan Süreyya Üzmez ise Türk gastronomisinde cevizin önemine değindi. Türkiye’nin, coğrafik konumu ve köklü geçmişi nedeniyle gastronomi turizminde en çok ziyaret edilen ülkelerden biri olduğunu ifade eden Üzmez, “Ceviz, doğanın insanlığa sunduğu eski ve en faydalı yemişlerden biri. Farklı lezzetleriyle dünyaya ün salan Türk mutfağının olmazsa olmazlarından biri olan cevize, soframızın hemen hemen her tarifte rastlayabiliriz” dedi. Türkiye’nin geleceğinin tarımda yattığını belirten Üzmez, “Tam da bu nedenle tarım kültürünün doğduğu bu topraklarda, binlerce yıllık tarım tecrübesinin kendilerine kalan mirasıyla sabırla ve gayretle çalışan yerli ceviz üreticileri kaliteli ceviz üretmekle kalmıyor, tüm tarımsal sektörlere öncülük yapmaya özen gösteriyor. Bu nedenle yerli üreticilerimizi destekleme adına ithal ceviz satın almaktan uzak durmalı, yerli ceviz almaya özen göstermeliyiz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM