Pazartesi, Eylül 16, 2024

Enflasyona karşı ‘seferberlik’ çağrısı

İş dünyasının önde gelen iki çatı kuruluşu ATO ve İTO, üyelerine yıl sonuna kadar fiyatlarını arttırmamaya ve indirim yapmaya davet etti


GÜLCİHAN ALTINKAYA

İş dünyasından Ankara Ticaret Odası (ATO) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO), enflasyonla mücadele için seferberlik çağrısında bulundu. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Cumhuriyet’in 100. yılında Ankara’daki tüm işletmeleri enflasyonla mücadeleye katkı vermeye davet ederken, İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise İTO’ya üye tüm üretici ve tüccarı, en az yıl sonuna kadar fiyatlarını artırmamaya, imkanı olanları indirim yapmaya davet ettiğini duyurdu.


“Enflasyon, gelir ve sermayeyi eriten bir süreç”

Marketler başta olmak üzere tüm üyeleri yapacakları indirimlerle enflasyonla ve hayat pahalılığıyla mücadeleye destek vermeye davet ettiğini belirten Baran, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın enflasyonla mücadele kapsamında gıda perakendecilerine yaptıkları ‘indirim kampanyası’ çağrısına destek veriyoruz” dedi. Enflasyonla mücadelenin günümüzün en temel sorunu olduğunu vurgulayan Baran, sorunun kısa sürede çözümü için tüm kesimlerin kararlı duruş sergilemesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Tedarik zincirinde yer alan tüm sektörlerin gerçekleştirecekleri indirimlerle enflasyonla mücadeleye destek vermesinin sıkıntıları bertaraf etmekte fayda sağlayacağını ifade eden Baran, ATO üyelerine seslenerek, “Enflasyon ve hayat pahalılığı gelir ve sermayeyi eriten bir süreç. Üyelerimizin pandemiden bu yana yaşadığı sıkıntıları ve bu sıkıntıların atlatılmasındaki katkıları hepimiz biliyoruz. Enflasyonla mücadele için her şeyden önce kararlılık, birlik ve beraberlik gerekiyor” diye konuştu.


İTO Başkanı Avdagiç’ten üretici ve tüccarlara indirim daveti

Otomotiv ve emlakta rutin, normal yürüyen bir piyasaya ve makul fiyatlara geri dönülmeye başlandığını kaydeden İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle fiyatlardaki spekülatif sürecin normale dönme işaretleri verdiğini belirtti.
Avdagiç, İTO’nun 750 binden fazla üyesine seslenerek, “İstanbul iş dünyamızın en büyük meslek örgütü olan İTO’ya üye tüm üretici ve tüccarımızı, en az yıl sonuna kadar fiyatlarını artırmamaya ve imkanı olanları indirim yapmaya davet ediyorum” dedi.


“Enflasyonla mücadelede kritik bir viraja geldik”

Bazı sektörlerin belirli ürünlerinde fiyat artışları yapılmayacağına dair açıklamalarının memnuniyet verici olduğunu söyleyen Avdagiç, “Bu indirimleri, tüm sektörlere ve ürünlere yaymalıyız.
Ülke olarak enflasyonla mücadelede kritik bir viraja geldik. Rasyonelleşme politikası kapsamında uygulanan politikaların etkileri görülmeye başlandı. Bu virajı birlikte hareket ederek aşacağız. Yüksek enflasyonun birikimli sonuçlarının ne ölçüde ağır bir fatura çıkardığını hiç unutmamalıyız.
Bu yolda beklentilerin bozulmasına izin veremeyiz. Enflasyonla mücadele kararlılığımızı tavizsiz sürdürmemiz gerekiyor. Bunu başarınca, makul sürede tek haneli enflasyon rakamlarına ulaşacağımıza inanıyorum” diye belirtti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM