Cuma, Eylül 20, 2024

Altın fiyatları 7 ayın zirvesini gördü

İsrail ile Filistin arasında bir haftadan uzun süredir devam eden çatışmalar petrol fiyatları gibi altın fiyatlarını da yükseltti. Altının ons fiyatı, çatışmaların etkisiyle geçtiğimiz hafta yüzde 5,47 yükselerek 7 ayın en yüksek haftalık kazancına ulaştı. Dünya Gazetesi’ne göre, İş Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Şant Manukyan ise altının hareketinin Orta Doğu’daki gerginliğe bağlandığını ancak bu yükselişin faizlerdeki gerilemenin yarattığı bir ivme olduğunu ifade etti.

ABD’de 10 yıllık tahvil faizinin, istihdam verisi açıklanmadan önce 4,88 seviyesine kadar çıktığını ve daha sonra 4,60 seviyelerine kadar gerilediğini vurgulayan Manukyan, bundan önce alternatif ve reel getirilerin yükselmesinin altın için negatif bir gelişme olduğunu, ancak şu anda getirilerin düşmesinin altını pozitif etkilediğini belirtti. Manukyan, savaşın İsrail’le başka bir devletin savaşına dönüşmediği sürece altın üzerinde çok fazla bir etkisinin olmayacağını öngördü.


“Orta Doğu’da kalıcı gerginlik seviyesinde artış var”

Başka bir devletin savaşa dahil olmasının tartışılması ya da İran’a operasyon yapılması gibi durumların ortaya çıkması durumunda altının yükselebileceğini de dikkat çeken Manukyan, “Bunlar jeopolitik konular ve tam olarak kimsenin bilmediği konular. Önce Ukrayna savaşı, ardından Orta Doğu’da kalıcı olacağını söyleyebileceğimiz gerginlik seviyesinde bir artış var. Keza Çin tarafında Tayvan’la ilgili soru işaretleri devam ediyor. ABD veya Batı karşıtı blokun rezervlerinde altının payını artırıyor olması gibi bazı dinamikleri de koyarsak jeopolitik gerginlik primi kalıcı olacak. Sıcak savaşı hissetmesek bile kalıcı bazı dinamikler var. Bunlar altın fiyatlarının orta ve uzun vadede yukarıya doğru ivmelenmesine neden olacak gelişmeler” dedi. Manukyan, tahvil getirilerinin geriliyor olmasının ise altın için pozitif olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta en çok altın kazandırdı
Yatırım araçlarında geçtiğimiz hafta en çok altın kazandırdı. Altının gram satış fiyatı 9-13 Ekim haftasında yüzde 5,42 değerlendi. Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bin 713 TL’ye, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 6,75 kazançla 11 bin 508 TL’ye yükseldi. Çeyrek altının satış fiyatı ise 2 bin 670 TL’den 2 bin 817 TL’ye çıktı.
Döviz tarafına bakıldığında ise dolar yüzde 0,69 değer kazancıyla 27,81 TL’ye, Euro da yine yüzde 0,69 artışla 29,23 TL’ye yükseldi.
Öte yandan, borsada değer kaybı yaşandı. BIST 100 endeksi, en düşük 8.054,64 ve en yüksek 8.518,86 puanı gördükten sonra geçen haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 4,15 değer kaybederek 8.113,30 puandan tamamladı.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM