Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Net sıfır binalar 2 milyondan fazla  yeni iş fırsatı yaratacak

Enerji yönetimi ve otomasyon şirketi Schneider Electric ile uluslararası eğitim kurumu Boston University, binalarda temiz enerji teknolojilerinin benimsenmesinin istihdama etkilerini araştıran bir rapor yayınladı. Boston University Küresel Sürdürülebilirlik Enstitüsü (IGS) ve Schneider Electric Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü (SRI) tarafından gerçekleştirilen rapora göre, binaların yeni teknolojilerle sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 2 milyondan fazla yeni iş fırsatı yaratma potansiyeli taşıyor. Net sıfır binalara giden yolculuğun 141 milyondan fazla iş yılı yaratması bekleniyor.

‘Yeşil Bir Gelecek İnşa Etme: Düşük Karbonlu Binalarda Elektrik, Isıtma ve Depolamanın İş Yaratma Potansiyelinin İncelenmesi’ adlı araştırma makalesi, düşük karbonlu yeni nesil binaların iş yaratma potansiyelini ayrıntılı bir düzeyde ele alan ilk çalışmalardan olmasıyla dikkat çekti. Mikro ölçekli bir bakış açısıyla araştırma, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya bölgelerindeki konut, hastane, otel, ofis, satış ve eğitim alanlarını kapsayan düşük karbonlu bina modelleri için küresel istihdam sonuçlarını inceledi.


Bina sektörünün elektrifikasyonunu ve dijitalleşmesini destekliyor

Raporda yer alan veriler özellikle tüketici tarafından üretilen yenilenebilir enerji kaynakları için çatı üstü güneş panelleri, ısı pompaları ve enerji depolama pillerinin kullanımına ilişkin potansiyele odaklandı. Araştırmaya göre düşük karbonlu teknolojiler, küresel ölçekte sera gazı emisyonlarının azaltılması açısından kritik öneme sahip olan bina sektörünün elektrifikasyonunu ve dijitalleşmesini destekliyor. Buna bağlı istihdam tahminleri ise 2050 küresel net sıfır hedefleriyle uyumlu olarak, binaların yüzde 100 yenilenmesi için öngörülen bir zaman çizelgesi doğrultusunda hazırlandı.

Petit: Modern teknolojiler sosyoekonomik faydaları beraberinde getiriyor

Rapor hakkında konuşan Schneider Electric İklim ve Enerji Dönüşümü Araştırmaları Kıdemli Başkan Yardımcısı ve SRI Yöneticisi Vincent Petit; “Modern teknolojiler sayesinde binaları hızla net sıfıra dönüştürmek mümkün ve bu sadece çevresel değil sosyoekonomik faydaları da beraberinde getiriyor. Teknoloji odaklı bu dönüşümün şimdiye dek pek konuşulmayan istihdama etkisini bu araştırma ile ele alıyoruz. Böylece sürdürülebilirlik odaklı dönüşümün çok katmanlı faydalarını görünür kılıyoruz” dedi.  

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM