Cuma, Aralık 27, 2024

Fiyat artışı bekleyen perakendecilerin oranı % 98,8’e yükseldi

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE), perakende Güven Endeksini açıkladı. Buna göre, eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 15,1 puanlık, bir önceki aya göre ise 1,2 puanlık artışla 8,2 puan değerini aldı. TEPE anketine katılan perakendecilerden geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun iyileştiğini belirtenlerin oranının eylül 2023’te yüzde 43,7’den yüzde 38,9’a gerilediği belirtilen açıklamada, “Önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 9,1’den yüzde 10,7’ye yükseldi. Diğer taraftan, önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyen perakendecilerin oranı yüzde 97,2’den yüzde 98,8’e yükseldi” ifadesine yer verildi.


Perakende güveni Ortadoğu Anadolu’da geriledi

Bölgeler bazında incelendiğinde eylül ayı perakende güveninde en fazla artışın Kuzeydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde gözlendiği aktarılan açıklamada, “Ortadoğu Anadolu’da geriledi. Orta Anadolu, Batı Marmara, Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İstanbul bölgelerindeki artışlar da ortalamanın gerisinde kaldı. Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında Eylül 2023’te, geçen yılın aynı dönemine göre ‘mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri’, ‘diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)’, ‘tekstil, hazır giyim ve ayakkabı’ ve ‘yiyecek, içecek ve tütün ürünleri’ sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken ‘motorlu taşıtlar’, ‘birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar’ ve ‘elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar’ sektörleri ise ortalamanın altında değer aldı” sözlerinde bulunuldu.


“Perakendecilerin son 3 ayda iş durumlarındaki iyimserlik oranı düştü”

Açıklamada, perakendecilerin son 3 aydaki iş durumlarına yönelik değerlendirmeleri iyimser TEPE anketine soru bazında ve denge değerleri olarak bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumu karşılaştırmasında yüksek oranlı düşüş dikkat çektiği aktarıldı.  Önümüzdeki 3 ayda satış fiyatı beklentisinin en üst değere yakın gerçekleştiği belirtilen açıklamada,  “Eğilimler incelendiğinde ise, Eylül 2023’te, ‘önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş ve satış beklentileri’ dışındaki tüm değerlendirme ve beklentiler Eylül 2022’ye kıyasla olumlu yönde değişirken, ‘önümüzdeki 3 ayda satış fiyatı beklentisi’ ise arttı. Bir önceki aya kıyasla bakıldığında ise ‘mevcut stok düzeyi’ ve ‘önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş beklentisi’ dışındaki tüm değerlendirme ve beklentiler Ağustos 2023’e kıyasla olumlu yönde değişirken ‘önümüzdeki 3 ayda satış fiyatı beklentisi’ ise arttı” değerlendirmesine yer verildi.

KAYNAKTEPAV
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM