Pazar, Eylül 8, 2024

İzmir’in iki ucundan muhtarlık hikayesi

KÜBRA CEYLAN

İzmir’in 2 farklı noktasında görev yapan Karşıyaka Yalı Mahallesi Muhtarı Uğur Babat ve Konak Emir Sultan Mahallesi Muhtarı Hüseyin Heptepe, muhtarlık mesleğinin eski benliğini kazanması için mücadele edeceklerini belirtti


Ülkemizde yerel demokrasinin en eski örneğini oluşturan muhtarlık müessesesini, onurlandırmak ve toplumlarına verdikleri hizmetleri vurgulamak adına her 19 Ekim’de Muhtarlar Günü kutlanıyor. Türkiye’de hizmet veren 53 bin muhtar,  yerel yönetimde kilit bir rol oynayarak mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarına çözüm arıyor. İzmir’de 2 farklı bölgede muhtarlık görevini üstlenen Karşıyaka Yalı Mahallesi Muhtarı Uğur Babat ve Konak Emir Sultan Mahalle Muhtarı Hüseyin Heptepe, göreve geldikleri andan itibaren yaptıkları çalışmalar hakkında, görev süresinde yaşadıkları zorlukları  ve muhtarlık görevinin zaman içerisinde öneminin azaldığı konusundaki görüşlerini aktardı.

“Muhtarlık mesleği eski saygınlığını kazanmalı” 

Muhtarlık görevinin çok önemli olduğunu ancak günümüz şartlarında görevin eskisi kadar etkili olmadığını ifade eden İzmir Karşıyaka Yalı Mahallesi Muhtarı Uğur Babat, “Muhtarlık maalesef işini gereğince yapmayan kişiler yüzünden ve zamanla yetkilerin tek tek alınması nedeniyle eski saygınlığını kaybetmiş durumda. Bu kurumun bence en büyük iki sorunu bu ve ben de yaklaşık 4 yıldır bu sorunu düzeltebilmek için çalışıyorum. Ne kadar başarılı oldum bilinmez ama bu sorunu çözüp, kuruma eski saygınlığını kazandırmak biraz zaman alacak gibi” diye konuştu.

“Askıda kitap uygulaması ile ücretsiz veriliyor”

Muhtarlık görevinin sadece evrak onaylamak olmadığını söyleyen Babat, muhtarların mahalle sakinleri için çeşitli etkinlikler düzenlemesi gerektiğini ayrıca farkındalık yaratmak adına farklı fikirler üretilmesinin önemli olduğunu söyledi. Babat, “Görev süresince yaptığım en büyük başarılardan bir tanesi bence dünyada ilk defa ‘kitabın”’ askıya çıkıp vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılmasıydı ve 3 yılda yaklaşık 10 bin civarında kitabın ücret alınmadan dağıtıldı. Bu birçok kişiye ilham oldu ve okunmuş kitaplar tek tek askıya çıktı. Tabi askıya sadece ekmek ya da kitap koymadık, ihtiyaç sahibi hastalarımızın ayağına gönüllü doktorlarımızı gönderip, sağlıkla alakalı masraflarını da yine biz karşıladık ki bu da dünyada muhtarlık bazında yapılmış bir ilkti” diye ekledi.

Babat: Kitap fuarı düzenlemek istiyorum

Muhtarlık görevinde hemen hemen tüm mahalle sakinlerine ulaştığını ifade eden Babat, “Ben alışılmışın dışına çıkarak kısaca görev süresince muhtaç durumda olan vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştım.En büyük hayalim ise yine dünyada bir ilki başararak büyük bir kitap fuarı düzenlemek. Diğer projeler ise zaten bir muhtarın yapması gerekenler olduğu için onlardan bahsetmek istemiyorum” dedi.

Babat: Muhtarlığın en zor kısmı; yetki kısıtlılığı

Muhtarlık görevinin zor kısımları hakkında konuşan  Babat, “Muhtarlığın en zor kısmı vatandaşın taleplerini, yetkilerimin kısıtlı olmasından dolayı yerine getirememem. Başka bir zor yanı olduğunu da düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Plazalar arasına sıkışmış mahalle, Emir Sultan

İzmir Konak’ta bulunan Emir Sultan Mahallesi’nin Muhtarı olan Hüseyin Heptepe, yeni adı ‘Emir Sultan’ eski adı ‘Kuruçay’ olan mahallenin İzmir’de plazalar arasına sıkışmış ama kentin kalbinin attığı merkezlerden biri olduğunu vurguladı. Muhtarlık görevi süresince edindiği tecrübelerden bahseden Muhtar Heptepe, “Muhtarlık deneyiminde çok ciddi bir mücadele verip ciddi bedeller ödedim. Türkiye’nin suç oranı en yüksek mahallesinde istihdam, eğitim ve sosyalleşme konusunda tüm mekanizmaları özel sektörleri seçmen ile buluşturup, balık yemeyi degil balık tutmayı öğrettim. Hazıra degil, alın terine yöneldiler. Benim için bu büyük bir başarı hikayesidir” dedi.

Görev yaptığı süre boyunca mahalle sakinlerine verdiği destekler hakkında konuşan Heptepe,  “Bir çok belediye başkanından fazla efor sarf ettim. Kısıtlı imkanlar ile küllerinden yeniden doğan bir mahalle yaratmaya çalıştık.  Artık uyuşturucu satıcılığı hırsızlık yerine, emekçi, işçi olan, muhtar olmak isteyen bir nesil var” diye konuştu.

Heptepe: Muhtarlar kanunu meclise taşınmalı

Muhtarların eski şartlardaki gibi görev yetkisinin çok az olduğunu belirten Heptepe, muhtarlarla ilgili yeni kanunların geliştirilmesini ve bu konunun meclise iletilmesi gerektiğini belirtti. Heptepe, “Mecliste muhtarlar kanunun gözden geçirilip bir çok yenileme yapılmalıdır. Emeklilerin değil, genç liderlerin önü açılmalıdır. Tüm meslektaşlarımın gününü kutlar; sağlık, huzur, barış içinde görevlerini yapmalarını temenni ederim” ifadesinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM