Pazar, Eylül 8, 2024

Şehit ve gazi çocuklarının eğitim yardımı 20 Ekim’de ödenecek

şehit gazi çocukları eğitim yardımı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından şehit ve gazilerin çocukları ile harp ve vazife malullerinin çocuklarına her yıl eğitim ve öğretim yardımı yapılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, gazi ve şehit çocuğu eğitim yardımı ödemeleri hakkında, sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Prof. Dr. Işıkhan, “Aziz şehitlerimizin bugünlerde oldukları çocukları ile harp-vazife malullerimize ve çocuklara eğitim izni verilebilir. Bu imkanı, yıllık tek sefere mahsus olmak üzere 18 bin 891 öğrencimize toplam 200,5 milyon TL eğitim ve öğretim yardımı yapılacak. İlköğretimde görenlere 7 bin 646,94 TL, Ortaöğretimde görenlere 11 bin 470,41 TL, Yükseköğretimde görenlere 15 bin 293,88 TL. Ödeme, 20 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek. Evlatlarımıza, kardeşlerimize 2023-2024 eğitim ve öğretim döneminde başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.


Eğitim öğretim yardımından kimler faydalanabilmektedir?

Eğitim ve öğretim yardımı, öğrenimi devam eden;

•Vazife veya harp malullüğü aylığı alan kamu görevlilerinin,

•2330 sayılı Kanun (İç güvenlik asayiş kapsamında olanlar) ve 3713 (terör kapsamında olanlar) sayılı Kanunlar kapsamında gerçekleşen olaylar nedeniyle aylık ödenen erbaş ve erlerin,

•2330 sayılı Kanun uyarınca aylık bağlanan güvenlik korucusu ve sivillerin,

•Vazife veya harp malûlü olduğuna karar verilenlerden aylık bağlanmaksızın sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenler ile vazife malullüğü aylıkları göreve girmeleri nedeniyle kesilenlerin,

•Terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı olanlardan bu faaliyetlerinden dolayı malul hale gelenlerin, kendileri ve öğrenime devam eden çocukları ile belirtilen haller nedeniyle hayatını kaybedenlerin öğrenime devam eden çocuklarına ödenmektedir.


Öğrenim seviyelerine göre tutar belirleniyor

Eğitim ve öğretim yardımı, her ay için; ilköğretimleri sırasında (bin 250), ortaöğretimleri sırasında (bin 875) ve yükseköğretimleri sırasında (2 bin 500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan oluşmaktadır. Bu kapsamda, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında; ilköğretim (1-8. Sınıflar) öğrencileri için 7 bin 646,94 TL, ortaöğretim öğrencileri için 11 bin 470,41 TL ve yükseköğretim öğrencileri için 15 bin 293,88 TL tutarında eğitim ve öğretim yardımı ödenecektir.


Başvurular nereye yapılabilir?

Eğitim ve öğretim yardımı ödemeleri yılda bir defa olmak üzere, başvuru şartı aranmaksızın 1 Eylül–31 Aralık tarihleri arasında YÖK ve MEB sistemlerinden öğrenim durumu ve seviyesi tespit edilen hak sahiplerine toptan ödenir. Bununla birlikte, YÖK ve MEB sisteminden öğrenim durumu tespit edilemeyenlerin ilgili eğitim-öğretim yılı içerisinde talep etmeleri halinde eğitim ve öğretim yardımları aynı öğretim yılı için ödenir. İlgililer bu taleplerini e-Devlet üzerinden “Eğitim Öğretim Yardımı Talebi”  bölümünü tıklayarak da gerçekleştirebilirler.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM