Ticaret Bakanlığı, Afrika Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi’ne ilişkin açıklamada bulundu.
Buna göre, Afrika Kıtası ile ticaret hacminin son 20 yılda yüzde 800 arttığını belirtti. 2003 yılında Afrika ülkeleri ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmini, 2022 yılında 41 milyar dolara ulaştırdıkları aktarılan açıklamada, “Afrika’ya ihracatımız geçen yıl 23,6 milyar dolara, halihazırda Ocak – Eylül dönemi için 15,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Kuzey Afrika’dan Mısır, Fas, Cezayir ve Libya’ya; Sahra Altı Afrika’dan ise Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Senegal, Cibuti ve Sudan’a ihracatımızı artırdık. Ülkemizin Afrika ülkelerindeki yatırımları 10 milyar dolara ulaşırken, Türk müteahhitleri kıtada 85,4 milyar dolar değerinde proje üstlenmiş durumda. Enerji, inşaat, tarım, beyaz eşya, gıda, sağlık, eğitim ve altyapıya kadar pek çok sektörde firmalarımız Afrika pazarında aktif rol oynuyor” ifadelerine yer verildi.
“Afrika’da 48 ülke ile ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşması yapıldı”
İlerleyen süreçte kıtanın hızla büyüyen nüfusu ile artan taleplerin, ticaret ve yatırım bakımından önemli fırsatlar doğuracağı beklentisinin olduğu vurgulanan açıklamada, “Birlikte Kazan prensibiyle sadece ticari yaklaşım değil, kültürel mirasımızla dostluk temelleri üzerine kurulu bir ilişki diyaloğu kurulmasına yönelik çalışmalarımız ve desteklerimiz tüm hızıyla sürmektedir. Bu doğrultuda 44’e ulaşan Büyükelçilikler sayısının yanına, kısa zamanda 31’e çıkan Ticaret Müşavirlerimizle birlikte Afrika kıtası ile diplomasi, ekonomik ve kültürel yakınlaşmanın hızlanması amaçlanmaktadır. Bu diyaloglar neticesinde 48 Afrika ülkesi ile ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşması, 5 Afrika ülkesi ile serbest ticaret anlaşması imzaladık. Hızla gelişen ikili ticari ilişkilerimiz ile ilerleyen dönemde; ihracatımızda kayda değer artış yaşanan Ruanda, Gabon, Burundi, Burkina Faso, Kongo, Namibya, Tanzanya, Somali, Eritre, Togo, Nijer, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Sierra Leone gibi diğer Afrika ülkelerinde de bu performansı sürdürmeyi hedefliyoruz” sözlerinde bulunuldu.
“Hedef ülkeler; Etiyopya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Libya ve Mısır”
“Uzak Ülkeler Stratejisi”ne Güney Afrika Cumhuriyeti ve Nijerya’yı da eylem planlarına dahil ettiklerini belirtilen açıklamada, “Etiyopya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Libya ve Mısır’ı 2022-2023 dönemi için belirlediğimiz ‘hedef ülkeler’ arasına eklenmiş bulunmaktadır. Kıtada bölgesel ve sektörel bazlı analiz çalışmalar neticesinde; Sahra altı Afrika ülkelerine başta çimento olmak üzere inşaat malzemesi sektörü, makine ve ilaç sektörleri; Kuzey Afrika ülkelerine ise elektrikli makine ve cihazlar ile savunma sanayi sektörlerimizi ihracatımızda potansiyel olarak değerlendirilmekte, bu kapsamda çalışmalar planlanmaktadır” değerlendirmesinde bulunuldu.