Pazar, Eylül 8, 2024

Hastanelerimizde Muayene Olma İşkencesi…

“Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil.”
Konfüçyüs


Evrensel Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye’de hastanelerden randevu alınamaması nedeniyle vatandaşlar randevularını satmaya başlamış. Ben bu haberi duyduğumda; Bu kadar da olamaz Pes Yahu demiş ve inan(a)mamıştım. Okuduğum habere göre yeni randevunun açılmadığı nöroloji bölümünden randevu almak istenilmesi üzerine; 1-2 hafta sonrası için nöroloji polikliniğinde muayene için bir ücret ödenmiş. Ama bu fiyatların sabit olmadığını, talep edilen uzmanlık alanlarına göre yani piyasasına göre artıp azaldığını anlıyoruz.

Ödeme önceden yapılıyor, sonuç ise neredeyse garantili gibi belirtilmiş. Randevu alabilmek için aylarca beklemek zorunda kalan hastalar için bu durum ‘makul’ bir çözüm gibi gözüküyor. Down Sendromlu çocuğu için İstanbul’a komşu bir ilin Şehir Hastanesine belli bir ücret vererek, İstanbul’da yaşayan bir baba çocuğuna randevu bulabilmiş.

İsterseniz şöyle bir İnternet sitelerinin bu konudaki şikayet paylaşımlarına göz atabilirsek; bu sitelerde alınamayan randevu yakınmalarından geçilmediğini görürüz.

“Hamileyim düşük tehlikem var İken, ilgili doktor Perinatoloji Bölümüne sevk etti. Fakat 182’den de MHRS’den de doktor randevusu alamadım” şeklinde paylaşımı okuyunca, inanın çok üzüldüm. Ülkem ne hale gelmiş!..
Yazık ki ne yazık!..
Neden olarak ilgili doktorun istifa etmiş olduğunu öğreniyoruz. Bu daha bir acı!..

Koskoca Urfa’da hastalara bir hekimin tek başına baktığı belirtilmiş. Gözümü oğuşturarak bu haberi tekrar tekrar okudum. Haber doğruydu. Hani bizi kıskanıyorlardı. Anlamak mümkün değil!..

Bir başka hasta da Diş Hekimliğinde yaşadıklarını anlatıp, randevu alamadığını yazmış. “Dişime kanal tedavisi yapılması gerekiyor; Eskişehir Diş Hekimliği Fakültesi için günlerdir Endodonti randevusu alamıyorum. Her gün gece 24’de internetten deniyorum ama, 3 kişilik açılıyor ve saniyeler içinde doluyor. Acil bir şeyler yapılmasını istiyorum. Doktor bekliyorum ama günlerdir bir randevuyu alamıyorum cidden saçmalık. Lütfen gereğini yapın!..” demiş.

Bir kanser hastası ise İstanbul Bakırköy’de onkoloji servisinden randevu alamadığını belirtiyor. “Bakırköy devlet onkoloji bölümüne geçen seneden beri randevu alamıyorum. Mart ayında gittiğimde 182’den randevulular geliyor, kabul etmiyoruz deniliyor. MHRS den sürekli bakmaktayım. Fakat hiç randevu yok. Nasıl bir sistem bu acaba? Önceden orada tedavilerde destek olunuyordu. O da yok. Kısacası olun denilen bir sistemde yasamaya ve olmaya çalışıyoruz” demiş.

Kimi hastaların ise randevu aldığı halde, hastaneye gittiğinde doktorun hastanede olmadığını, ancak 15 gün sonrası için tekrar randevu alması gerektiğini söylediklerini öğreniyoruz.

“Zar zor iki hafta önce randevu aldığım Diş Hekimliği Bölümü Polikliniğinde son bir gün kala, Diş Hekiminin beklenmedik bir işi çıktığı için, 182 tarafından aranıp randevumun iptal edildiği bildirildi” demiş. Ayıptır başka doktor mu yok. Bizim hayatımız işimiz yok mu? Bizde ona göre izin alıp ayarlama yapıyoruz. Neye göre işliyor bu sistem”diye yakınmış…

“Haftalar öncesinden bugüne randevu alıp randevu saatimde orada oluyorum. Sekreter doktorun bugün burada olmadığını söylüyor. Ve üstelik 15 gün sonrası İçin randevu alamıyorum. Ceza veriliyor. Kimin hatasının bedelini ödüyorum acaba? Acil bir sağlık sorunum var ve ben randevulu hastaneye gidemiyorum. MHRS’nin yaptığı bir hatadan dolayı.

Sekreter MHRS’nin hatası deyip aradan çekilerek, başka doktora sevk ediyor. Başka doktor öğlen arasına girecek diye burun kıvırarak alelacele muayene ediyor!..

Başka bir hasta ise; “MHRS Uygulamasından randevu talebi oluşturdum, ancak 06.10.2023 tarihinde 09:17’den başlayarak 09:51’e kadar 5 adet mesaj ve uygulama mesajı olarak talebime uygun randevu oluşturulmuştur. Lütfen sisteme girerek kontrol ediniz. Ancak her seferinde uygulamaya girdiğimde randevu olmadığını görüyorum. Alo 182’yi aradığımda açık randevu görülmediğini söylediler. Uygulama ve 182’den gelen yalan mesajlardan bıktım” demiş.

Kimi zamansa randevu alan hastalar hiç randevularına gitmemiş. Bu oranda bayağı yüksek.Denizli İl Sağlık Müdürü 2022 yılında kamu hastanelerindeki randevu doluluk oranının % 74,2 açıklamış. Alınan randevuların da % 79 oranında gerçekleştiğini, randevusuna gelmeyen hasta oranının % 21 olduğunu söylemiş. 2022 yılında yine sadece bir ay içinde 3 milyon kişinin randevu aldığı halde randevusuna gitmediğini belirtmiş.

Burada sadece kısaca internette gezinerek hasta ve hasta yakınlarının yakınmalarını elimden geldiği kadar yazı diline uyarlayarak aktarmaya çalıştım. Eksiklikler ve yazamadığım bazı noktalar için bağışlayın beni. Yorum sizlerin!..

Koruyucu Hekimliğin göz aradı edildiği, Tedavi Hekimliğinin göklere çıkartıldığı Küresel Anamalcıların Neoliberal Dayatmalarının sonucu budur. Biran önce türküdeki gibi Çökertme’den çıkmamız gerekir dostlarım. Yoksa sıra hepimize geliyor…

Sözlerimi bahsettiğim güzelim Bodrum türküsü ile bitireyim. Türkü emekçileri Rüştü Gür ve Muzaffer Sarısözen ustalarımıza teşekkürler. İyi ki bu güzelim ezgileri bizlere ulaştırmışlar. Türküler de olmasaydı amiyane tabirle kafayı yerdik gibi…

Çökertme’den Çıktım (Da Halil’im Aman) Başım Selâmet,
Bitez De Yalısına Varmadan (Halil’im Aman) Koptu Kıyamet.
Arkadaşım İbram Çavuş Allah’ıma Emanet.

Sevgilerimle


Kaynaklar:

  • Evrensel Gazetesi (Nisa Sude Demirel/İstanbul),
  • Şikayet Var Sitesi,
  • Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Resmî İnternet Sitesi,
  • İndependent Türkçe.

Dr. Mustafa Torun

Diğer Yazarlar